Welke zorgverzekering past bij mij?

Zorgzekering

Een goede zorgverzekering is belangrijk. Zeker als je 18 wordt en er zelf één moet afsluiten. Of je wilt misschien overstappen voor het eind van dit jaar. Besparen is fijn, want zorg is al duur genoeg. Hoe kies je de zorgpolis die het beste bij je past?

Dekking
Als jongere heb je andere dingen nodig dan mensen die ouder zijn. Dat geldt zeker ook voor je zorgverzekering. Vaak kun je hierop makkelijker besparen, omdat je nog gezonder bent. Maar voor de huisarts, fysio of bijvoorbeeld een bril wil je wel goed verzekerd zijn. Kiezen is en blijft dus maatwerk!

Oververzekerd?
Veel jongeren zijn oververzekerd. Uit onderzoek blijkt dat ze best vaak voor een dikkere dekking kiezen dan nodig is. Als je dat weet, is het zonde van je geld als je er niks mee doet! Een voor jou geschikte polis, met een zo laag mogelijke premie is daarom waar je naar op zoek wilt.

Doe een vergelijking
Het is trouwens niet per se slim om voor dezelfde verzekering te kiezen als je ouders. Beter is om ieder jaar goed te bekijken welke zorg jij verwacht nodig te hebben. En daar je verzekering en (zo nodig) aanvullende verzekering op af te meten. Doe een vergelijking bij een goede website als Independer en vind jouw voordeligste polis met voldoende dekking.

Algemene bespaartips bij je zorgverzekering:
– Kijk goed of je niet dubbel verzekerd bent. Dat gebeurt vaak bij reisverzekeringen met zorgdekking in het buitenland.
– Pas op met collectieve verzekeringen. Het lijkt dat je altijd korting krijgt, maar je bent vaak oververzekerd met deze pakketten.
– Je kunt je eigen risico verhogen. Je krijgt dan korting op je premie. Standaard betaal je (verplicht) 385 euro, maar dit kun je met 100 tot 500 euro verhogen. Let wel op: wanneer je onverwachts toch hoge zorgkosten maakt (bv. ziekenhuisopname) dan kost dit je in één keer een hoog bedrag.
– Gebruik je medicijnen? Of je dan aanvullende dekking nodig hebt, hangt af van je verzekeraar. En er zijn soms andere merken beschikbaar, die hetzelfde werken, maar bij een ander wel in een basisverzekering zitten.
– Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen.
– Meer goede tips vind je hier.

Regel het dit jaar nog
Hoe dan ook – en dit is belangrijk: bekijk op tijd welke polis bij je past en vraag hem vòòr 1 januari aan. Dan word je automatisch overgezet naar je nieuwe verzekeraar. Als je twijfelt maar wel wilt overstappen, stop dan in elk geval uiterlijk 31 december je huidige verzekering. In dat geval heb je nog een maand om een nieuwe af te sluiten. Maar het beste is om alles dit jaar nog geregeld te hebben!

10 december 2020

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Afgestudeerd? Regel deze dingen!

Heb jij bericht ontvangen dat je afgestudeerd bent voor je mbo, hbo of wo-opleiding, of verwacht je binnenkort ...
Lees meer

Interview met Gunel

Bijna alle jongeren moeten wel met geldzaken bezig. Toch hoor je er vaak niet zoveel over. Wij interviewen ...
Lees meer
schuldenvrije man

“Ik kan gewoon niet met geld omgaan”

Erik komt weer rond van zijn geld. Een jaar geleden klopte hij aan bij SchuldHulpMaatje JONG met een ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.