Zorgtoeslag aanvragen als je 18 jaar bent: loop geen geld mis

Zorgtoeslag aanvragen als je 18 bent

 

In het kort

  • Zorgtoeslag ontvang je vanaf 18 jaar. Het is een bijdrage die je ontvangt voor het betalen van jouw zorgverzekering.
  • Hoeveel zorgtoeslag je ontvangt als 18 jaar bent is afhankelijk van je inkomen. Op de website van de Belastingdienst bereken je hoeveel zorgtoeslag je ontvangt.
  • Ook als je thuiswonend bent mag je zorgtoeslag aanvragen.
  • Zorgtoeslag vraag je aan vóór de 1e van de maand waarin je 18 jaar wordt, of achteraf.
  • Zorgtoeslag vraag je aan via Mijn Toeslagen.
  • Let op: ga je meer verdienen? Geef dit op tijd door via Mijn Toeslagen. Zo voorkom je dat je achteraf zorgtoeslag moet terugbetalen.

Ben jij 18 of is het bijna zover dat je 18 wordt? Dan komen er veel mooie dingen op je pad! Naast dat je nu officieel volwassen bent, je rijbewijs mag halen én legaal een biertje mag drinken, heb je vaak ook recht op zorgtoeslag als 18-jarige. Dat is wel iets wat je zelf moet aanvragen. Maar hoe werkt het aanvragen van zorgtoeslag als je 18 bent, en hoeveel zorgtoeslag krijg je eigenlijk als 18-jarige en nog thuis woont?

Wat houdt zorgtoeslag in als je 18 bent?

Als je 18 jaar wordt dan moet je je eigen zorgverzekering afsluiten. De kosten van zo’n zorgverzekering zijn best hoog: denk aan bedragen tussen de 100 en 150 euro per maand. Als je minder dan € 31.998,- per jaar verdient, dan heb je recht op zorgtoeslag. Deze toeslag is een bijdrage van de overheid om je zorgverzekering te betalen. Omdat je als 18-jarige vaak nog studeert en geen hoog inkomen hebt, is de kans groot dat jij ook zorgtoeslag mag aanvragen. Ook als je thuiswonend bent mag je zorgtoeslag aanvragen.

Hoeveel zorgtoeslag ontvang je als 18-jarige?

Bij het berekenen van de zorgtoeslag als je 18 bent, kijk je naar een aantal zaken. Allereerst bepaal je of je wel of geen toeslagpartner hebt. Heb je een toeslagpartner dan telt het inkomen van beide partners mee voor je zorgtoeslag. Vervolgens bepaal je de hoogte van je inkomen. Hoe lager je inkomen, hoe meer zorgtoeslag je ontvangt. Weet jij al wat je jaarinkomen is? Dan kun je nu bepalen hoeveel zorgtoeslag je ontvangt per maand.

Voorbeeld: Michel wordt volgende maand 18 jaar. Hij moet daarom een zorgverzekering afsluiten. Hij heeft een zorgverzekering gevonden waarvoor hij maandelijks 118 euro betaalt. Michel heeft een maandsalaris van 1700 euro per maand, oftewel een jaarsalaris van 20.400 euro. Met dit salaris heeft hij recht op een zorgtoeslag van 111 euro per maand. Daardoor kost de zorgverzekering hem maandelijks maar één euro!

Wanneer zorgtoeslag aanvragen als je 18 jaar bent geworden?

In principe mag jij zorgtoeslag aanvragen zodra je een zorgverzekering hebt afgesloten, en vóór de 1e van de maand waarin jij 18 jaar wordt. Let op: dit gebeurt niet automatisch, je moet dus echt zelf actie ondernemen. Vraag je je zorgverzekering later aan? Dat is gelukkig geen probleem. Het duurt alleen iets langer voordat je je geld krijgt. Zorgtoeslag van 2022 kun je aanvragen tot 1 september 2023 en toeslag van 2021 kun je nog aanvragen tot 1 september 2022. De gemiste toeslagen krijg je in één keer uitbetaald.

Hoe zorgtoeslag aanvragen als je 18 bent?

Ben je 18 en heb je nog geen DigiD, dan is het belangrijk dat je dit aanvraagt. Als je bent ingelogd, zie je een overzicht met alle toeslagen. Klik in het overzicht naast ‘Zorgtoeslag’ op ‘Aanvragen’. Daar beantwoord je alle vragen en vervolgens klik je rechts onderin de pagina op ‘akkoord’. Controleer nu je gegevens en klik op ‘Akkoord en verzenden’. Houd je ‘Berichtenbox’ goed in de gaten op de via MijnOverheid, want binnen 8 weken ontvang je bericht!

Wanneer zorgtoeslag stopzetten?

Het is belangrijk dat je je nieuwe inkomen doorgeeft als je meer gaat verdienen. Dit doe je via Mijn Toeslagen. Ieder jaar maakt de overheid een schatting van jouw jaarinkomen. Op basis van deze schatting wordt er bepaald hoeveel zorgtoeslag jij krijgt voor het volgende jaar.

Voorkom dat je zorgtoeslag moet terugbetalen

Als jij meer bent gaan verdienen zonder dat door te geven, dan is de kans groot dat je meer zorgtoeslag krijgt dan waar je recht op hebt. Als na het einde van dat jaar de overheid jouw daadwerkelijke verdiende inkomen inziet, moet je de te veel ontvangen zorgtoeslagen terugbetalen. Dat wil je voorkomen!

Meer tips als je 18 bent geworden

Wil je meer grip op je geld of tips over je administratie nu je 18 bent? Doe dan nu (anoniem) de test op Geldfit.nl en ontvang een passend advies en handige tips.

Start de online test

12 januari 2022

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer
internet

Bespaar op je internet en tv

Internet en tv... onmisbaar natuurlijk, maar ook een grote kostenpost. Als het over prijzen van abonnementen gaat is ...
Lees meer

Geld = vrijheid?

Op 5 mei vieren we onze vrijheid met Bevrijdingsdag. In de jaren ’40 - ‘45 van de vorige ...
Lees meer

Sparen met online spaarpotjes

Sparen met een doel werkt. Sinds kort kun je online verschillende spaarpotjes aanmaken. Werkt dat? Bij de meeste ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.