Ziekte tijdens je studie: wat te doen?

girl-3718530_1920

Je studie houd je graag in de hand. Maar een burn-out, depressie of fysieke klachten, die had je niet gepland! Helaas komt het steeds vaker voor dat jonge mensen hierdoor niet meer aan hun studie toekomen en studievertraging oplopen. Wat kun je doen wanneer jij hiermee te maken krijgt?

Eerst is het belangrijk om je situatie eerlijk in beeld te krijgen. Aangeven wat jij nodig hebt om hier goed mee om te gaan is dan belangrijk. Zo kun je de juiste hulp vinden en inschakelen. Een (huis)arts brengt jouw problemen of (tijdelijke) beperking in kaart. Zo kun je gaan werken aan herstel of een aanpassing, zodat je verder kunt.

Bespreek dit zo spoedig mogelijk met je studiebegeleider van jouw school of onderwijsinstelling. Denk dan aan vragen als: wat zijn de gevolgen? En kun je door met je studie, of is het verstandig om een break te nemen?

Beurs en ondersteuning
Hoe vervelend de situatie misschien ook is, voor je financiën blijf je zelf verantwoordelijk. Vraag ook hierbij om hulp en ondersteuning wanneer je die nodig hebt. Gelukkig zijn er vaak mogelijkheden voor hulp bij jouw onderwijsinstelling. Vraag daarom zeker of er een beurs is voor ‘ondersteuning bij onvoorziene omstandigheden’.

DUO en lening
Je kunt bij het DUO je studielening verlagen of stopzetten. Houd er wel rekening mee dat hiermee je afbetalingsperiode in werking gaat. Daarnaast kun je via je studiebegeleider of decaan ook met het DUO een regeling treffen. Als je niet in het leenstelsel zit en nog recht op een prestatiebeurs hebt, kun je mogelijk een verlenging krijgen. Lees meer over de mogelijkheden op de website van DUO.

Contact
Kortom: houd je geld in de gaten en voorkom extra financiële zorgen: dat is waarschijnlijk het laatste waar je op zit te wachten. En laat je goed informeren. Meer vragen of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op in het formulier of gebruik de chat.

15 oktober 2020

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer
gok spelletjes

Waar gok je het liefst?

Veel Nederlanders houden wel van een gokje wagen. Gokken kan je overal. Anoniem, thuis, achter je pc. Dat ...
Lees meer

Toch nog op (een betaalbare) vakantie?

Als je nog geen vakantie hebt geboekt, en besluit toch nog op vakantie te willen, hoeft dat helemaal ...
Lees meer

Wist je dat..?

Een aantal leuke feitjes op een rij. Wist je dat: Je reactiesnelheid van gamen afneemt na je 24e ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.