Wordt studeren nog duurder?

studeren studielening studiefinanciering lening studieschuld afbetalen rente

Wordt studeren met een lening nog duurder?

Het staat nog niet helemaal vast, maar de kans is groot dat studenten in het leenstelsel meer geld kwijt zijn aan het terugbetalen van hun studielening.

Dat zit zo: In september van dit jaar is er een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd over de rente van de studielening. Als dit wetsvoorstel wordt ingestemd, dan staat de rente op de studielening niet 5, maar 10 jaar vast. Een rente die langer vaststaat is hoger.

Stel dat je na je afstuderen 35 jaar neemt om je studieschuld af te betalen, dan kost deze wijziging je duizenden euro’s. Meer over dit nieuws lees je in dit artikel van de NOS.

De minister benadrukt dat er bij het aflossen nog altijd rekening wordt gehouden met je draagkracht, het geld dat je nodig hebt om maandelijks rond te komen. Dat betekent dat je niet meer hoeft te betalen dan je kan betalen. Als je straks wel genoeg verdient, ga je deze maatregel merken. Regel daarom je geldzaken goed en leen niet meer dan je echt nodig hebt. Wil je meer lezen over hoe het zit met het terugbetalen van je studielening? Lees dan dit artikel op onze website.

Wij houden je op de hoogte of het wetsvoorstel wordt ingestemd. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Geplaatst in

Lees ook

Moneyfit Schiedam

Hulp via Stichting Leergeld Schiedam

Ben jij 17 jaar of jonger en heb je een fiets of laptop nodig voor school, maar kunnen ...
Lees meer

Sparen en besparen met een begroting

Wil je graag geld sparen? Of kom je elke maand geld tekort? Maak een begroting en krijg overzicht ...
Lees meer

Welkom bij wijkteam VraagRaak

Loop jij rond met vragen of problemen op het gebied van geld, werk en inkomen? Of heb je ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.