Werkloos: recht op een uitkering?

pexels-ekaterina-bolovtsova-4049940-min

Wanneer je werkloos bent of wordt, kun je in sommige gevallen een uitkering aanvragen bij het UWV: het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Omdat je geen inkomen hebt, krijg je een steuntje in de rug van de overheid, tot je zelf werk hebt gevonden.

WW
Wanneer je werkloos wordt kan je soms een WW-uitkering aanvragen. Deze uitkering ontvang je alleen wanneer je in de laatste 36 weken minstens 26 weken hebt gewerkt, dit mag ook een bijbaantje zijn geweest. Het minimale aantal uren dat je aan werk verliest moet 5 uur zijn. Ook als je een deel van je baan kwijtraakt kun je een uitkering krijgen. Niet alle jongeren en (bijna) afgestudeerden voldoen aan de voorwaarden. Bekijk deze link voor meer informatie over de WW en wanneer je deze aan kunt vragen.

Bijstand
Als je jonger bent dan 27 jaar en niet in aanmerking komt voor de WW-uitkering, kan je een aanvraag doen voor een andere vorm van uitkering: bijstand. Je moet dan actief op zoek naar werk en een baantje dat je wordt aangeboden mag je niet weigeren. Heb je binnen vier weken nog steeds geen werk, dan ontvang je bijstand. Als je bijstand ontvangt wordt er van je verwacht dat je actief blijft zoeken naar werk en meedoet aan activiteiten die jouw gemeente hiervoor organiseert.

Let wel op: wanneer je werk vindt of op een andere manier geld verdient, moet je dit op tijd doorgeven bij het UWV, zodat ze dit bedrag van jouw bijstand af kunnen trekken. Zo voorkom je dat je een gedeelte van het bedrag moet terugbetalen. Bekijk deze link voor het aanvragen van een bijstandsuitkering en deze link voor belangrijke regels tijdens de periode waarin je bijstand krijgt.

Heb je vragen over geldzaken? Neem dan contact met ons op via de chat.

05 juli 2021

Geplaatst in ,

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Sint vieren voor minder

Lootjes trekken met je familie, surprises voor je vrienden en ook nog wat kopen voor op school en ...
Lees meer

Interview met Gunel

Bijna alle jongeren moeten wel met geldzaken bezig. Toch hoor je er vaak niet zoveel over. Wij interviewen ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.