Wat moet je regelen als je 18 jaar wordt?

Tiener met geldzorgen

Als je 18 jaar wordt moet je opeens een hoop dingen zelf regelen. Je bent van de ene op de andere dag zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken en je zorgverzekering. Dat kan lastig zijn als je er nog geen ervaring mee hebt. MoneyFit helpt je daarom graag om jou maximaal voor te bereiden op deze verantwoordelijkheden.

First things first. We hebben om te beginnen een kleine quiz voor je:

Want wat verandert er als je 18 jaar wordt?

Je moet een aantal zaken regelen, aanvragen en afsluiten. Wij zetten het voor je op een rijtje!

1. Vraag een DigiD aan

Om te beginnen is het aanvragen van een DigiD (Digitale Identiteit) een goeie zet. Met een DigiD log je op een veilige manier in op websites van de overheid. Op deze sites kun je belastingaangifte doen, tegemoetkoming scholieren aanvragen of een lening afsluiten. Een DigiD aanvragen kan hier. Hiervoor heb je veel gegevens nodig, dus pak alvast je paspoort erbij!

2. Sluit een zorgverzekering af

Als je 18 jaar wordt, kun je zelf een zorgverzekering afsluiten. Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen boven de 18 jaar. Je sluit een zorgverzekering af bij een zorgverzekeraar (Univé, Zilveren Kruis, Centraal Beheer etc.). Op deze pagina van Zorgwijzer kun je zorgverzekeraars makkelijk vergelijken.

Als je zelf een zorgverzekering afsluit en dus premie betaalt, kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. Vraag een zorgtoeslag alleen aan via de Belastingdienst.

Wist je dat als je ingeschreven staat op een hogeschool (mbo, hbo of universiteit) sport of studentenvereniging, je recht kan hebben op een collectiviteitskorting. Zo ontvang je bijvoorbeeld al 5% korting op de basisverzekering, tot 12,5% korting op de tandartsverzekering en tot 15% korting op de aanvullende verzekering.

3. Check of je recht hebt op studiefinanciering

Ben je of word je binnenkort 18 jaar en ben je bezig met het behalen van je middelbare school diploma? Dan kun je een tegemoetkoming voor scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming is een maandelijkse bijdrage van de overheid. Je hoeft deze niet terug te betalen. Deze tegemoetkoming bestaat uit een basisbedrag en een aanvullend bedrag (of je hier recht op hebt hangt af van het inkomen van je ouders/verzorgers). Een tegemoetkoming scholieren kun je hier aanvragen.

Als je ingeschreven staat op een hogere school (zoals een mbo, hbo of universiteit) kun je eventuele bijdragen aanvragen bij DUO. Voorbeelden van die bijdragen zijn een aanvullende beurs, collegegeldkrediet of een lening. De voorwaarden voor deze bijdragen zijn allemaal verschillend. Lees ze allemaal goed door op deze link en misschien heb jij recht op een van deze bijdragen!

4. Geld terugvragen van de belasting

Heb jij een (bij)baan? Dan betaal je hierover belasting. Vaak houdt je werkgever dit automatisch in op je loon. Van deze inhouding kun je vaak een deel terugkrijgen. Maar hoe werkt dat? Op de website van de Belastingdienst staat precies wat jij moet doen in jouw situatie.

Handige tips

Naast verplichtingen kun je ook nieuwe keuzes maken als je 18 jaar bent. Hieronder geven we je nog een aantal tips.

Abonnementen en contracten afsluiten

Je mag vanaf je achttiende verjaardag op je eigen naam abonnementen en contracten afsluiten. Het meest voorkomende abonnement is een telefoonabonnement. Deze mag je namelijk niet als minderjarige afsluiten. Dit geldt ook voor Netflix en Spotify.

Inschrijven voor een sociale huurwoning

Als jij tijdens je studie, of daarna, op jezelf wilt wonen is het handig dat je je vroegtijdig inschrijft bij een sociale huurwoning. Dit kan namelijk als je 18 jaar bent. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe sneller je na je studie aan een woning kan komen. Of jij recht hebt op een sociale huurwoning en hoe je je inschrijft lees je hier.

Op zoek naar een bijbaantje

Nu je alles zelf moet gaan betalen, is het handig om op zoek te gaan naar een bijbaantje. Wil je weten wat de best betaalde baantjes zijn voor jongeren? Lees dan dit artikel.

Bewuster worden van geld

Vanaf dat je 18 wordt, ben je een stuk meer met geld bezig. Daarom is het verstandig om je er meer in te verdiepen. Hou bijvoorbeeld bij hoeveel geld je per maand uitgeeft en aan wat. Registreer wat je met je geld doet, daar kun je een stuk wijzer uit worden. Daarnaast kan je ook gaan sparen. Hoe begin je daarmee en welk geld zet je weg? Lees meer over sparen in dit artikel.

Keuze donorregister

Vanaf 18 jaar kom je in het Donorregister. Via donorregister.nl kun je je keuze invullen. Wil je orgaandonor worden of niet? Wanneer je geen keuze maakt, wordt je automatisch geregistreerd als orgaandonor.

Doe de test bij Rijksoverheid

Last but not least. De Rijksoverheid heeft duidelijk op een rijtje gezet wat jij allemaal kan afsluiten als je 18 jaar wordt. Doe de test op de website van Rijksoverheid.

Heb je vragen over wat je precies moet regelen? Of over
andere zaken rondom geld? Chat met ons! Wij staan klaar voor al je vragen.

Zou je graag een tijdje willen optrekken met een digitale buddy? fiKks helpt je graag — en gratis. Een buddy (die jij zelf uitkiest) kijkt mee naar je geldzaken en -zorgen. Zij of hij helpt je bij slimme keuzes maken en betalingsafspraken maken. Goed om te weten: je blijft anoniem voor je buddy en niemand komt bij jouw (anonieme) gegevens!

16 augustus 2021

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Eenvoudig geld besparen met handige apps

Je kunt heel eenvoudig geld besparen, maar je moet maar net even weten hoe je dat kan doen. ...
Lees meer

5 tips voor het afsluiten van een zorgverzekering

Als je 18 wordt, mag je zelf een zorgverzekering kiezen. Hieronder vind je enkele tips om een goede ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.