Wat is een startkwalificatie?

Studenten startkwalificatie

Een startkwalificatie vergroot de kans op een (latere) baan. Tot je 18e jaar heb je kwalificatieplicht. Dit betekent: er wordt van je verwacht dat je een diploma haalt waarmee je een startkwalificatie krijgt.

Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo-2 diploma. Jongeren die geen startkwalificatie hebben gehaald en geen opleiding volgen, worden schoolverlaters genoemd. De overheid probeert jongeren te helpen en stimuleren om een startkwalificatie te halen.

Heb jij nog geen startkwalificatie en ben je jonger dan 18 jaar?

Dan val je onder de kwalificatieplicht en moet je naar school om een havo- of vwo-diploma halen of minimaal een opleiding op mbo niveau 2 af te ronden.

Heb jij nog geen startkwalificatie en ben je tussen de 18 en 23 jaar?

Dan val je onder de RMC-wet en zal een trajectbegeleider van de gemeente je helpen om alsnog je startkwalificatie te halen. Samen ga je op zoek naar een opleiding of werkervaringsplek. Wil jij weer naar school en ben je op zoek naar de coördinator van jouw gemeente? Kijk op de website van RMC.

Ben je ouder dan 23 en heb je geen werk?

Het behalen van een startkwalificatie gaat voor een uitkering. Als je een uitkering aanvraagt, geldt er eerst een zoekperiode van 4 weken waarin je op zoek moet naar passende opleidingen. En wanneer er een geschikte opleiding voor jou is, word je door de gemeente en het UWV begeleid om naar school te gaan.

Heb jij geldzorgen? Deel je zorgen met ons via de chat of dit contactformulier.

23 juli 2021

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer
Voedsel

Duurzaam, goedkoop én kostenbesparend eten

Duurzaam leven is gunstig voor het milieu, je gezondheid en het besparen van kosten. Hoe kun je duurzaam ...
Lees meer

Inkomsten en uitgaven in balans

Zijn jouw inkomsten en uitgaven in balans? Een planning maken helpt je om inzicht te krijgen! In bovenstaand ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.