Wat als je ouders niet mee betalen aan je studie?

Kopie van Zonder titel

Soms kunnen of willen ouders niet meewerken aan de berekening van de aanvullende beurs. Of misschien kunnen ze gewoon niet mee betalen aan je studie. Welke opties zijn er dan?

De Rijksoverheid gaat ervan uit dat ouders ook een bijdrage leveren. Gemiddeld (blijkt uit onderzoek van Nibud) krijgen uitwonende studenten 216,- per maand en thuiswonende studenten 82,- per maand. Deze bedragen gelden naast de studiekosten die ouders eventueel ook voor hun studerende kind betalen, zoals collegegeld, zorgverzekering of huur.

Aanvullende beurs

Als je ouders niets kunnen missen, krijg je een aanvullende beurs van bijvoorbeeld 400,- per maand. Dit hangt af van hoeveel de ouders kunnen bijdragen. Daarbij gaat DUO uit van het verzamelinkomen (op belastingaangifte) of belastbaar inkomen van je ouders (op jaaropgave). De informatie over het inkomen van je ouders moet je opgeven als je studiefinanciering aanvraagt. Stel je ouders kunnen 100,- bijdragen per maand, krijg je een aanvullende beurs van 300,- per maand. Als student hoef je dit bedrag niet terug te betalen, er wordt alleen verwacht dat je binnen 10 jaar je diploma haalt. Via Studielink kun je een aanvullende beurs aanvragen.

Problemen met ouders

Maar stel je nou voor dat je ouders niet mee kunnen of willen werken aan de berekening van de aanvullende beurs? DUO kan hun inkomen dan opvragen of niet meetellen. Er zijn 6 situaties waarin je DUO kunt vragen, het inkomen van je ouders niet mee te rekenen in de berekening.

 1. Je hebt geen contact gehad sinds je 12
 2. Je hebt een conflict met je ouder, over meer dan alleen geldzaken
 3. Het gezag van je ouder is beëindigd
 4. De verblijfplaats van je ouder is onbekend
 5. Je bent niet erkend
 6. Je bent als vluchteling naar Nederland gekomen, zonder ouder
 7. De kinderalimentatie is niet te innen.

Lees meer hoe je toch een aanvullende beurs kunt aanvragen als je ouders niet meewerken.

Andere manieren

Het kan natuurlijk ook zijn, dat je geen recht hebt op een aanvullende beurs maar je toch je eigen studie moet betalen, omdat je ouders (financieel) bijdragen op een andere manier. Dan betekent het dat je misschien moet gaan lenen of je moet je studie betalen door je bijbaan. Hier zijn een aantal manieren om aan geld te komen op het moment dat je ouders niet (veel) bijdragen:

 1. Baantje of vakantiewerk
 2. Lening
 3. Verjaardagsgeld opzijzetten of spaargeld gebruiken
 4. Zorgtoeslag aanvragen
 5. Huurtoeslag
 6. Belastingteruggave vragen
 7. Gebruik maken van studentenkortingen
 8. Besparen op je uitgaven

Nog meer tips als je te weinig geld hebt? Lees dit artikel.

13 februari 2020

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Welke studie past bij mij?

Ga jij studeren na de zomer? Het valt niet mee om uit de duizenden opleidingen de juiste keuze ...
Lees meer

Jongeren van nu volgen vaker en langer onderwijs

Het Jongerenplatform van de SER (Sociaal Economische Raad) heeft onderzoek gedaan naar verschillende ontplooiingskansen voor jongeren. We delen ...
Lees meer

Eenmaal, andermaal … VERKOCHT!

Heb jij een leuk bankstel voor je studentenkamer gezien op een veilingsite, maar weet je niet goed hoe ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.