Waarom autorijden zo duur is

autorijden

Autorijden is niet goedkoop – je maakt kosten, zelfs wanneer je niet rijdt. De benzineprijzen rijzen de pan uit en je bent altijd geld kwijt aan onderhoud of apk, wegenbelasting en verzekering. Vooral jongeren zijn duur uit. Hoe kan dat?

Als je een auto bezit, dan moet je een verzekering afsluiten. Minimaal verplicht is de dekking van wettelijke aansprakelijkheid (WA). In de meeste gevallen dekt de WA-verzekering schade aan – of veroorzaakt met – jouw auto.

Voor je verzekering betaal je premie. De hoogte van je premie hangt af van hoeveel jaar je zonder schade hebt gereden, je eigen leeftijd en het soort auto dat je rijdt.

Duurder dan ooit…
Autoverzekeringen zijn nu duurder dan ooit. Vergelijkingssite Independer zegt dat de gemiddelde premie voor mensen tussen de 18 en 24 jaar sinds 2016 enorm is gestegen: van 828 tot nu 1358 euro. Je betaalt twee keer zoveel als je ouders of andere mensen boven de 24 jaar.

Jongeren betalen meer omdat ze minder rijervaring hebben en dus meer risico lopen op schade. Ze hebben ook nog (bijna) geen schadevrije jaren opgebouwd. De verzekeraars geven aan dat jongeren van alle leeftijdsgroepen ook echt de meeste schade rijden.

Slimme tips
Hoe deal je hiermee als je nog maar kort je rijbewijs hebt? Een slimme keuze is om nog even geen auto te kopen. Er zijn veel andere goede vervoersmogelijkheden, of misschien kun je een auto lenen of delen. Kun je toch niet zonder eigen auto? Hier een aantal goede tips:

  • Paaltje geraakt? Claim niet elke schade zomaar! Soms kun je een kleine schade beter zelf betalen òf laten zitten. Zo behoud je jouw schadevrije jaren en kun je goedkoper uit zijn.
  • Misschien wat saai… maar ga voor een degelijk en betrouwbaar merk. Zo’n auto scheelt vaak in de premie. Snelle of nieuwe auto’s zijn hierin meestal een stuk duurder. Zie je auto als een praktisch gebruiksvoorwerp.
  • Een aantal verzekeraars biedt je ook opties voor korting op de premie. Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico of om ’s nachts en in het weekend niet te rijden.
  • Je kunt zelfs korting krijgen voor netjes rijgedrag, met een zogenaamde rijstijlpolis. Je krijgt dan een apparaatje in je auto dat volgt of je je aan de snelheid houdt en of je rustig remt. Dit kan tientallen procenten in je premie schelen, omdat de verzekeraar meer weet over je rijgedrag. Let op: Hierbij geef je dus wel een stuk privacy weg. En het is alleen goedkoper als je ook ècht netjes rijdt, waarschuwt de Consumentenbond.

NOS op 3 maakte vorig jaar dit filmpje over de dure autoverzekering voor jongeren:19 april 2019

Geplaatst in

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer
abonnement op Netflix

Afsluiten van abonnement als achttienjarige

Je bent 18!! Naast de slingers en ballonnen met het getal achttien erop, zijn er een aantal belangrijk ...
Lees meer

Afgestudeerd en starter op de arbeidsmarkt

Wanneer je (bijna) klaar bent met je studie, afgestudeerd en in bezit van een diploma, kan je op ...
Lees meer

Kritiek op je vriend(in)

Iedereen kijkt vanuit zijn eigen bril naar de wereld en naar elkaar. Wat jij een misstap vindt, is ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.