Waarom autorijden zo duur is

autorijden

Autorijden is niet goedkoop – je maakt kosten, zelfs wanneer je niet rijdt. De benzineprijzen rijzen de pan uit en je bent altijd geld kwijt aan onderhoud of apk, wegenbelasting en verzekering. Vooral jongeren zijn duur uit. Hoe kan dat?

Als je een auto bezit, dan moet je een verzekering afsluiten. Minimaal verplicht is de dekking van wettelijke aansprakelijkheid (WA). In de meeste gevallen dekt de WA-verzekering schade aan – of veroorzaakt met – jouw auto.

Voor je verzekering betaal je premie. De hoogte van je premie hangt af van hoeveel jaar je zonder schade hebt gereden, je eigen leeftijd en het soort auto dat je rijdt.

Duurder dan ooit…
Autoverzekeringen zijn nu duurder dan ooit. Vergelijkingssite Independer zegt dat de gemiddelde premie voor mensen tussen de 18 en 24 jaar sinds 2016 enorm is gestegen: van 828 tot nu 1358 euro. Je betaalt twee keer zoveel als je ouders of andere mensen boven de 24 jaar.

Jongeren betalen meer omdat ze minder rijervaring hebben en dus meer risico lopen op schade. Ze hebben ook nog (bijna) geen schadevrije jaren opgebouwd. De verzekeraars geven aan dat jongeren van alle leeftijdsgroepen ook echt de meeste schade rijden.

Slimme tips
Hoe deal je hiermee als je nog maar kort je rijbewijs hebt? Een slimme keuze is om nog even geen auto te kopen. Er zijn veel andere goede vervoersmogelijkheden, of misschien kun je een auto lenen of delen. Kun je toch niet zonder eigen auto? Hier een aantal goede tips:

  • Paaltje geraakt? Claim niet elke schade zomaar! Soms kun je een kleine schade beter zelf betalen òf laten zitten. Zo behoud je jouw schadevrije jaren en kun je goedkoper uit zijn.
  • Misschien wat saai… maar ga voor een degelijk en betrouwbaar merk. Zo’n auto scheelt vaak in de premie. Snelle of nieuwe auto’s zijn hierin meestal een stuk duurder. Zie je auto als een praktisch gebruiksvoorwerp.
  • Een aantal verzekeraars biedt je ook opties voor korting op de premie. Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico of om ’s nachts en in het weekend niet te rijden.
  • Je kunt zelfs korting krijgen voor netjes rijgedrag, met een zogenaamde rijstijlpolis. Je krijgt dan een apparaatje in je auto dat volgt of je je aan de snelheid houdt en of je rustig remt. Dit kan tientallen procenten in je premie schelen, omdat de verzekeraar meer weet over je rijgedrag. Let op: Hierbij geef je dus wel een stuk privacy weg. En het is alleen goedkoper als je ook ècht netjes rijdt, waarschuwt de Consumentenbond.

NOS op 3 maakte vorig jaar dit filmpje over de dure autoverzekering voor jongeren:Geplaatst in

Lees ook

Financiële voornemens vasthouden

Met de komst van het nieuwe jaar komen er ook veel nieuwe voornemens. Uit een onderzoek van de ING ...
Lees meer

Wat moet je regelen als je gaat samenwonen?

Met deze tool weet je wat je moet regelen als je samenwoont of plannen hebt om te gaan ...
Lees meer

“Mijn ouders hebben mij best wel opgevoed met het idee: het is jouw geld en je moet er verstandig mee omgaan”

Bijna alle jongeren moeten, zodra ze 18 jaar zijn, wel met geldzaken bezig. Toch hoor je er vaak ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.