Vrijwilligerswerk geeft zin!

vrijwilligerswerk

Wanneer je geen werk hebt ben je vaak meer thuis dan wanneer je wel werkt. Soms is het moeilijk om redenen te bedenken om uit bed te komen. En dus is blijven liggen en uitslapen tot 12 uur heel aantrekkelijk. Maar dat vele uitslapen, dat maakt je eigenlijk alleen maar passiever en minder energiek!

Zingeving is heel belangrijk voor mensen, het geeft hen iets waarvoor ze uit bed moeten komen. Wanneer je bepaalde taken hebt, geeft het je een gevoel van nuttig bezig zijn en heb je bovendien een dagritme. En dagritme zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit en je ook lichamelijk gezonder voelt. Veel jongeren die werkloos raken vinden het moeilijk een dagritme te hebben, omdat ze geen werk hebben. Maar waar vind je dan iets waarmee je weer ritme in je dagen krijgt?

Vrijwilligerswerk is een leuke manier om (tijdens het zoeken naar een betaalde baan) je tijd goed te besteden. En het heeft veel voordelen! Allereerst geeft het jou een dagritme, wat gezond voor je is. Ook zorgt het voor zingeving, het gevoel dat je nuttig bezig kunt zijn en van waarde bent. Je kunt veel betekenen voor de mensen of organisatie waarbij je vrijwilligerswerk doet! Ten slotte kan het vermelden van vrijwilligerswerk op je CV ook een positieve indruk geven voor toekomstige werkgevers. Het laat zien dat je actief bent en graag wilt werken, wat je kansen op een betaalde baan kan vergroten.

In bijna alle plaatsen in Nederland zijn vrijwilligersfuncties te vinden. Google maar eens op ‘Vrijwilligerswerk + jouw plaatsnaam’ en je ontdekt dat er veel verschillende soorten vrijwilligerswerk zijn. Voor iedereen zit er dus wel wat leuks bij! Ook kun je naar een plaatselijk uitzendbureau of vrijwilligersbureau om met iemand te praten over welk vrijwilligerswerk bij jou past.

Let op: Wanneer je een WW-uitkering ontvangt zijn er regels over het doen van vrijwilligerswerk. Kijk op de website van het UWV voor meer informatie hierover. Ook als je bijstand ontvangt en je wilt vrijwilligerswerk doen is het raadzaam deze website te raadplegen.

06 april 2017

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Belastingaangifte doen?

Vanaf 1 maart tot 1 mei kun je belastingaangifte doen. Wij verzamelden onze artikelen over het doen van ...
Lees meer

Financiële voornemens vasthouden

Met de komst van het nieuwe jaar komen er ook veel nieuwe voornemens. Uit een onderzoek van de ING ...
Lees meer

Compensatie voor studenten?

Als je in of na 2015 bent begonnen, zit je in het leenstelsel. Krijg jij hiervoor binnenkort misschien ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.