Verdienen aan je stage

Stage zoeken, stageplaats, studeren, werken

Ben jij al bezig met een nieuwe stage zoeken? Aan een goede stageplaats kun je best wat verdienen. Binnenkort geldt ook op het mbo, dat je minimaal recht hebt op vergoeding van je onkosten. Waar moet je allemaal op letten? Hier een serie tips bij het vinden van je ideale stageplek!

  1. Een stage draait vooral om het leren van jouw vak, niet om geld verdienen. Bedenk dat het het bedrijf best wat oplevert, maar hen vooral ook tijd en geld kost. Veel jongeren hebben weinig tijd om naast hun stage nog te werken dus een vergoeding is wel heel welkom. Het geeft zelfs een extra motivatie om je in te zetten. Als jij vanaf het begin laat zien dat je positief en gemotiveerd bent, zal je stageplek meestal makkelijker willen betalen voor je werk!
  2. Een stageplek is niet verplicht om je belonen voor je werk tijdens je stageperiode. Maar vaak doen zij dit gelukkig wel. Ze laten een kans liggen als ze het niet doen, want er zijn vaak genoeg andere bedrijven die je ook graag willen hebben. Vaak heeft een bedrijf al iets vastgelegd over stagevergoeding in hun cao. Vraag hier dus gerust naar!
  3. Kijk niet alleen naar het geld, maar eerst of de opdrachten bij je interesses en vaardigheden passen. Daar heb je nu en later veel meer aan. Probeer een stageplaats te vinden die past bij jouw wensen op dit gebied. Wat sluit aan bij je opleiding? Welke trends zijn er? Wat wil je absoluut niet doen? Wat zou goed staan op je CV? Zorg dat je deze vragen kunt beantwoorden.
  4. Kijk ook naar het bedrijf zelf. Wil je werken in een groot of in een klein bedrijf? Past de cultuur, de sfeer en de manier van werken bij je? En zul je jezelf erg moeten aanpassen, of zal het bijna vanzelf gaan? Wie is je bedrijfsmentor? Dit heeft allemaal invloed op je stage. Ideaalplaatjes bestaan niet, maar tijdens het sollicitatiegesprek kun je vaak al wel veel te weten komen. En ernaar vragen staat anders vrij!
  5. Denk ook aan vragen naar de arbeidsvoorwaarden. Dat zijn vooral de praktische zaken, zoals werktijden, kleding, je werkplek. En ook de hoogte van je stagevergoeding.
  6. Tot slot: net als bij ‘gewoon’ solliciteren is het goed om nieuwsgierig te zijn. Daarmee laat je zien dat je enthousiast en betrokken bent! Dus bedenk wat je allemaal zou willen weten en wees niet bang om al je vragen te stellen. Veel succes!

PS. Tijdens de coronacrisis zal het nog een tijd lastig zijn om fysiek bedrijven te bezoeken of contact te hebben. Steeds vaker doen bedrijven wel aan online – of videosollicitatie. Krijg jij die kans? Lees hier hoe je dat goed kunt aanpakken!

02 april 2020

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer
Studenten startkwalificatie

Wat is een startkwalificatie?

Een startkwalificatie vergroot de kans op een (latere) baan. Tot je 18e jaar heb je kwalificatieplicht. Dit betekent: ...
Lees meer

Spaarrekening oppotten met een lening van DUO?

Wist je dat 54% van de studenten die geld leent bij DUO voor de studie, dit doet om ...
Lees meer
sparen

Hoe spaar je, ondanks sociale druk uit je omgeving?

Geld sparen lijkt theoretisch -als je naar je inkomsten en uitgaven kijkt- soms zo makkelijk. Toch werkt de ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.