Tips van jongerenmaatje Frederieke

tips MoneyFit jongeren jongerenmaatje maatje hulp geld besparen

Hoe houd je je uitgaven in balans? Frederieke is jongerenmaatje en geeft je graag wat tips!

Inzicht
Wil je meer inzicht in je geldzaken? Stel een budgetplan op, waarin je bijhoudt wat je binnenkrijgt en wat je uitgeeft. Maak ook onderscheid in je vaste en variabele lasten. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld de maandelijkse huur en je zorgpremie. Uitjes, kleding en schoenen zijn voorbeelden van variabele lasten. Als je budgetplan compleet is, heb je inzicht in waar je je geld aan uitgeeft. Dan is het ook gemakkelijker om te bekijken waar je op kunt besparen. Inzicht in je geldzaken geeft je trouwens ook meer rust en voorkomt stress, slapeloosheid of een schuldgevoel om je financiën.

Boodschappen
Het kan best lastig zijn om niet teveel geld uit te geven aan de dagelijkse boodschappen. Pin daarom eens per week het bedrag dat je in die week mag uitgeven aan boodschappen en laat je pinpas thuis als je naar de supermarkt gaat. Zo zie je snel hoeveel je nog mag besteden en is de kans klein dat je teveel uitgeeft.

Ga in gesprek
Met anderen kom je altijd tot nieuwe inzichten. Praat daarom met je familie en vrienden over jullie geldzaken. Misschien hebben ze nog wel handige tips voor je! Het is interessant om te leren hoe zij met financiële kwesties om gaan. Daarnaast is het goed om aan te geven als je even niet zoveel te besteden hebt. Dan voorkom je dat je uitgaven doet onder druk van anderen, waar je je later schuldig over kunt gaan voelen.

Zorgen om geldzaken komen trouwens vaker voor dan je misschien zou denken. Dat betekent dat er geen reden is om je te schamen als het even niet zo goed gaat. Maak jij je zorgen, of heb je schulden? Wij staan klaar om te luisteren naar jouw verhaal en willen je graag verder helpen. Neem contact met ons op.

26 april 2019

Geplaatst in

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer
boodschappen

Slim besparen op je boodschappen

Boodschappen doe je meerdere keren per week. Juist daarom kun je hier goed op besparen. Alle beetjes helpen, ...
Lees meer

Een zorgverzekering, moet dat?

Wist je dat het in Nederland verplicht is om een zorgverzekering te hebben? Tot en met je 17e jaar ...
Lees meer
werken in de horeca als jongere

Vacatures voor jongeren

In het kort: Zoek jij een bijbaan, kijk dan eens op onderstaande vacaturesites.Weet je niet wat voor een ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.