Tips voor op vakantie!

Ga jij deze zomer op vakantie? Wij hebben wat tips zodat je ook tijdens je vakantie je geld fit kunt houden!

Begroting
Maak voordat je op vakantie gaat een begroting. Dit is een berekening van de kosten die je verwacht te gaan maken. Denk aan kosten voor je reis en je verblijf, maar ook kosten voor na de vakantie, bijvoorbeeld het afdrukken van foto’s. Schrijf op hoeveel je tijdens je vakantie per dag wilt uitgeven en zorg dat je geld achter de hand houd, want de kans is groot dat je ongemerkt meer uitgeeft. Heb je geen idee hoeveel je uit gaat geven? Kijk dan naar de kosten van je vorige vakanties.

Uitgaven bijhouden
Houd tijdens je vakantie al je uitgaven goed bij, dan weet je precies waar jij je geld aan uitgeeft. Neem hiervoor een schriftje mee, daar kun je alles inschrijven.

Dure spullen
Berg kostbare spullen die thuis blijven goed op. Doe ze bijvoorbeeld in een kluis. Ook tijdens je vakantie moet je goed op je dure spullen letten. Neem een goede, stevige tas mee en maak het zakkenrollers die het op je telefoon of portemonnee hebben gemunt niet te makkelijk. Denk ook goed om je paspoort of ID-kaart, zeker als je in het buitenland op vakantie gaat.

Reisverzekering
Check voor je vakantie of je niet dubbelverzekerd of onverzekerd op vakantie gaat. Het is verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Als je in het buitenland op vakantie gaat, ben je in een onbekende omgeving. Dat maakt dat risico’s inschatten moeilijker is dan thuis. Met een reisverzekering ben je bijvoorbeeld verzekerd voor medische kosten, materiële schade en krijg je hulp via een alarmcentrale wanneer nodig.

Telefoonkosten
In het buitenland zijn er andere tarieven voor je telefoongebruik dan in Nederland. In Europa gaan de kosten net zoals in Nederland, als je een (sim only) abonnement hebt. Buiten Europa is dat niet zo. Check voor je op vakantie gaat de buitenlandtarieven van je provider. Gelukkig is op veel plaatsen wifi (gratis) beschikbaar.

Pinnen in het buitenland
Als je op vakantie gaat naar een land waar ze ook de euro gebruiken, kan pinnen vaak gratis. In andere landen kost pinnen extra geld, omdat jouw euro’s moeten worden omgezet in de andere valuta. Neem daarom contant geld mee (in de juiste valuta) of betaal met een creditcard.

Fooi
In veel landen is het gebruikelijk om fooi te betalen aan horecapersoneel. Check voor je op vakantie gaat hoe het in jouw vakantieland gebruikelijk is. Soms wordt er namelijk automatisch een percentage van de rekening bij opgeteld, wat als fooi telt. Als je dit van tevoren weet, dan kun je er rekening mee houden.

Met anderen op vakantie
Maak voor je met anderen op vakantie gaat, afspraken over jullie uitgaven. Stel dat de een bijvoorbeeld elke avond uit eten wil, terwijl de ander liever zo veel mogelijk zelf kookt. Door het voor de vakantie te bespreken, voorkom je lastige discussies tijdens je vakantie.

Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, is het goed om voldoende voorraad mee te nemen. In het buitenland worden medicijnen misschien wel onder een andere naam verkocht. Gebruik je voorgeschreven medicijnen? Neem dan een medicijnpaspoort mee. Die kun je opvragen bij je apotheek. Zorgverleners in het buitenland kunnen je dan goed van dienst zijn, als je bijvoorbeeld je medicijnen hebt verloren.

We wensen je een goede vakantie toe!