Tips om geld te sparen

geld sparen, tips, spaar tips, geld opzij zetten, spaartips

Zet jij weleens een bedrag opzij om te sparen? Of vind je dit juist moeilijk? Wij hebben wat tips!

Als je geld spaart, kun je gemakkelijker grote uitgaven aan. Je kunt sparen voor een fijne vakantie, maar ook voor onvoorziene kosten, zoals wanneer je fiets gestolen wordt en je een nieuwe moet kopen.

Het Nibud (een voorlichtingsinstituut) adviseert om maandelijks tien procent van je salaris opzij te zetten. Kijk op je loonstrookje of bankrekening naar wat je maandelijkse (netto) loon is en deel dat vervolgens door tien. Heb je een variabel loon? Neem dan het gemiddelde.
Als het je niet lukt om tien procent per maand te sparen, kun je onderzoeken waar je kunt besparen in je maandelijkse uitgaven. Misschien kan je telefoonabonnement wat goedkoper, of kan je net een keertje minder vaak eten buiten de deur halen. Het is sowieso slim om jezelf een budget te geven, zodat je weet wat je uit mag geven.

Een andere tip om geld te sparen is om een paar keer per maand een klein bedrag te laten overschrijven naar je spaarrekening. Als je in de kantine weleens denkt “Ach, dat broodje kan wel. Die paar euro zal ik heus niet missen…” dan werkt deze tip misschien wel goed voor jou! Je kunt namelijk de hele maand door kleine en vreemde bedragen sparen, waardoor je er niet zo veel van merkt dat je aan het sparen bent. Stel bij je bank een opdracht in dat een klein bedrag maandelijks wordt overgemaakt van je betaalrekening naar je spaarrekening. Maak een paar van dit soort opdrachten, met elke keer een ander bedrag.
De hoogte van de bedragen bepaal je zelf. Je kunt aanhouden dat je totaal maandelijks ongeveer tien procent van je salaris spaart, maar meer of minder ook: zolang je het maar kan missen.

Grote kans dat je hierdoor ook iets zuiniger wordt, omdat er minder geld op je rekening staat. Je herkent vast wel dat je op momenten dat je minder geld hebt net iets zuiniger bent dan wanneer je salaris net is binnengekomen.

Heb jij nog een tip om geld te sparen? Deel die met ons op Facebook of Instagram!

06 april 2018

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Studiefinanciering op het MBO

Als je voltijds naar het MBO gaat, zijn er mogelijkheden om een bijdrage te ontvangen voor je schoolkosten. Ben ...
Lees meer

Interview met Lisanne

Ik heb me nooit gerealiseerd hoe fundamenteel financiële zekerheid is. Ik had niet eens geld om met vriendinnen ...
Lees meer

Renteverhoging studielening van de baan

Goed nieuws: er komt geen verhoging op de rente van studieleningen! We leggen uit wat dat betekent. In ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.