Tiny wonen, een optie voor jou?

Tiny wonen, waarom en hoe

Tiny wonen; een duurzame en trendy manier van wonen. Heb jij er wel eens van gehoord? Het is een hippe manier van wonen, of eigenlijk van leven. Maar wat zijn dan de voor- en nadelen van Tiny wonen? Benieuwd? Lees dan verder, want wij zochten het uit voor jou!

Nog even kort wat Tiny wonen precies inhoudt. Een Tiny House is géén woonwagen. Het is een verplaatsbare of niet-verplaatsbare kleine vrijstaande woning van maximaal 50 vierkante meter. Het doel van Tiny wonen kan bijvoorbeeld het verkleinen van je ecologische voetafdruk zijn. Dat houdt in dat je de ruimte beperkt die je per persoon inneemt op deze aarde.

Voordelen van Tiny wonen

Geld besparen

1. Het grootste voordeel van Tiny wonen is misschien wel dat het geld bespaard. Waar de prijs van een huur of koopwoning het dak uit schiet, zorgt een Tiny House voor enorm lage lasten. Nadat je flink hebt geïnvesteerd in de juiste installaties om stroom op te wekken zijn de maandlasten flink gedaald. Mocht je zo goed gespaard hebben als Mirrinte en Wouter dan zit je ook niet met afbetaling van de bouw. Tiny House bewoners Mirrinte en Wouter vertelde in het AD over volledig zelfvoorzienend wonen.  

Wouter: ,, Dankzij spaargeld en twee salarissen hebben we geen hypotheek. Het casco kost 41.000 euro. Vanbinnen bouwen we het zelf af. De installaties, onder meer zonnepanelen en een waterfilterpomp om volledig zelfvoorzienend te kunnen wonen, kosten ongeveer 15.000 euro. Inclusief inrichting, zoals een kleine keuken, zijn we straks ongeveer 70.000 euro kwijt.’’

Vrijheid

2. Dan komen we aan bij punt twee. Dankzij die lage vaste lasten krijg je als Tiny bewoner veel vrijheid terug. In plaats van een vast contract dat drukt op je schouders geniet je nu volop van de natuur, waar je tegelijkertijd ook afhankelijk van bent.

Het Tiny wonen klinkt enorm romantisch en gezellig, maar ook hier zitten haken en ogen aan.

Hier een paar nadelen van Tiny wonen

Tiny wonen is echt klein, klein wonen.

1. Tiny wonen, het woord zegt het al, klein wonen. Een lekkere hoekbank en een grote openkeuken, dat zit er niet allebei in. Hierin ga je keuzes moeten maken. Daar komt bij kijken dat hoe leuk je partner mag zijn, je af en toe ook wel eens ruimte voor jezelf nodig hebt. In een Tiny House heb je dat minder en hier kan je tegen aanlopen.

Aan regels en wetten geen gebrek

2. Helaas lopen veel Tiny liefhebbers tegen regels en wetten aan. Met een juiste vergunning op zak is het mogelijk om een Tiny House te zien als vaste verblijfplaats. Dit kan een lange weg zijn waar veel uitzoekwerk voor nodig is.  

Nog meer experts aan het woord.

De betrouwbaarste bron in dit hele verhaal zijn natuurlijk de ervaringsdeskundigen zelf. Koen en Roos nemen hun inmiddels bijna 21.000 (!) volgers mee in het proces richting hun droom; Tiny wonen. Naast dat ze persoonlijke ervaringen, tips en trucs delen vanuit hun eigen bouwproces, gaan ze langs bij andere Tiny Houses in heel Nederland.

Koen: “Door in een heel klein huis te gaan wonen, kopen wij eigenlijk onze vrijheid. Het kost nu wel geld om het huis te bouwen, maar daarna hebben we super vaste lage lasten. Dus zitten we niet vast aan allebei 40 uur te moeten werken, maar zijn we allebei iets vrijer om te kunnen doen wat we willen doen.”

Neem voor meer informatie over het realiseren van Tiny wonen en kijkje op het YouTube Kanaal van Koen en Roos.

Heb jij vragen rondom sparen of andere geldzaken? Stuur ons een berichtje via de chatfunctie en neem contact met ons op!

06 april 2021

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer
Stufi en studenten OV stopzetten. Je hebt geen recht meer op een studiefinanciering.

Op tijd je studiefinanciering stopzetten

In het kort Je moet je studiefinanciering stopzetten op de eerste dag van de maand dat je deze ...
Lees meer

Checklist: zo voorkom je onverwachte kosten op vakantie

Ga jij deze zomer op vakantie? Wij hebben een checklist gemaakt om er zeker van te zijn dat ...
Lees meer

Tips voor de eerstejaars student!

Start jij dit jaar met studeren? In dit artikel vind je allerlei tips over hoe je tijdens je ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.