Studieschuld? Zo los je die af!

Studeren werken studieschuld afbetalen

Als je in de afgelopen jaren bent begonnen met studeren weet je als geen ander dat de basisbeurs is afgeschaft en dat de studiefinanciering nu uit een lening bestaat. Deze lening moet je na je studie terugbetalen. In dit artikel vind je alles wat je over het terugbetalen van je studieschuld moet weten. Als je het lastig vindt of niet alles begrijpt, vraag dan een familielid of vriend die hier verstand van heeft om mee te lezen.

Via mijn.duo.nl kun je zien hoe hoog jouw studieschuld is. Over dit bedrag wordt -tot het moment dat je alles hebt terugbetaald- rente berekend. Het bedrag dat je moet terugbetalen bestaat dus uit het totaalbedrag dat je hebt geleend plus de rente die je hierover betaalt.

Het is niet zo dat je met het behalen van je diploma direct moet beginnen met afbetalen. Op de 1e van januari na je afstuderen start de zogenaamde ‘aanloopfase’. Dit zijn twee jaren, waarin je nog niet hoeft af te lossen. Het mag natuurlijk wel.

  • Ben je begonnen met studeren vóór september 2015 of heb je een mbo-opleiding gedaan? Dan krijg je na de aanloopfase 15 jaar om je studieschuld af te lossen.
  • Ben je na september 2015 begonnen? Dan krijg je 35 jaar om terug te betalen.

Het gehele bedrag inclusief rente wordt gedeeld door het aantal maanden dat je hebt om af te lossen. De uitkomst hiervan is wat maandelijks zal worden afgeschreven. Hierbij wordt rekening gehouden met je draagkracht (het geld dat je nodig hebt om maandelijks rond te komen).

Je kan de terugbetaling pauzeren als je het even niet voor elkaar krijgt om maandelijks af te lossen. Pauzeren mag in totaal maximaal 5 jaar (60 maanden). De aflosperiode wordt verlengd met het aantal maanden dat je tijdelijk niet aflost en de rente blijft doorlopen.

Wie weet heb je mazzel en verdien je na je studie genoeg geld. Tijdens de aflosfase mag je altijd meer afbetalen dan er maandelijks automatisch wordt afgeschreven, en je kan ook in je aanloopfase al beginnen. Als dit lukt met jouw inkomsten, raden we dit je ook zeker aan. De rente wordt namelijk altijd over het resterende bedrag berekend. Sneller afbetalen is dus voordelig!

Noteer de belangrijke datums in je agenda en houd alle berichten die je van DUO krijgt goed in de gaten. Soms krijg je post op papier, maar het kan ook zijn dat alle post digitaal binnenkomt op mijn.duo.nl. Daar krijg je in sommige gevallen melding van in je gewone mailbox, maar je doet er goed aan om deze postbak zelf in de gaten te houden. Zo voorkom je dat je een belangrijk bericht mist.

Wil je alles weten over het terugbetalen van je studieschuld? Kijk dan op de website van DUO.

Meer informatie

Wil je tips over hoe je jouw studieschuld kunt aflossen? Lees dan het artikel 7 tips bij het aflossen van je studieschuld.

Of ben je plan om binnenkort een huis te kopen, maar heb je een studieschuld? Ook dan zijn er mogelijkheden. Welke dat zijn lees je in het artikel Hypotheek afsluiten met een studieschuld: hoe werkt dat?

10 mei 2019

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

10 best betaalde banen voor jongeren

Als je wat extra's wil verdienen om leuke dingen te doen of bijvoorbeeld te sparen, kun je een ...
Lees meer

Makkelijk geld besparen!

Woon je op jezelf en kun je wel wat bespaartips gebruiken? Zelfs al vind jij sparen moeilijk, deze ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.