Studielening: langer afhankelijk van je ouders?

studielening

Er is veel discussie over het leenstelsel. Uit een onderzoek van het Nibud blijken er veel nadelige gevolgen te zijn. Studenten zijn bijvoorbeeld steeds afhankelijker geworden van hun ouders. Als je rijke(re) ouders hebt is het een stuk makkelijker om je zaakjes voor elkaar te hebben in je studententijd. Erg fijn natuurlijk als je niet hoeft te lenen, geen studieschuld opbouwt en zelfs al wat kunt gaan sparen. Maar de vraag is hoe eerlijk dit systeem is voor minder welvarende gezinnen. Voor studenten waarvan ouders 1,5 keer een modaal inkomen (of minder) hebben, wordt dit al erg lastig, zegt het Nibud. Zij beginnen hun loopbaan dus vaak met een dikke studieschuld.

Leenstelsel…?

Even een korte uitleg. Het leenstelsel is in 2015 ingesteld als vervanging voor de ‘Basisbeurs’. Tot die tijd kreeg je als student een ruime vergoeding van de regering voor je studie, die je alleen maar hoefde terug te betalen als je niet binnen 10 jaar je studie afrondde. De hoogte van de beurs was dan afhankelijk van of je bij je ouders woonde (thuiswonend) of op kamers (uitwonend). Verder was de vergoeding dus voor iedereen gelijk en gaf dit ook weinig zorgen (schulden) voor de toekomst en minder druk op de studie zelf, om te presteren.

Wat er vanaf 2015 veranderde met leenstelsel is dat iedere nieuwe student zelf bepaalt hoeveel hij of zij elk jaar leent. Iedereen heeft deze keuze, maar dus ook om dit niet te doen. Voor studenten met rijkere ouders is niet lenen een makkelijke keuze. Maar studenten die weinig geld van hun ouders kunnen krijgen… zullen dit moeten lenen. Hierdoor krijg je dus verschil tussen studenten met en zonder studieschuld na hun studie.

Onzekere toekomst

Is dat erg? Iedereen krijgt op deze manier toch de kans om te studeren, zul je misschien zeggen. Maar het Nibud ziet dat dit systeem studenten erg afhankelijk maakt van hun ouders. En studenten die met een behoorlijke schuld aan hun carrière beginnen gaan een onzekere toekomst tegemoet. Je kunt bijvoorbeeld moeilijker een huis kopen, omdat je daarvoor een hypotheek moet kunnen afsluiten. En dat is al heel moeilijk in deze tijd voor starters, zoals je nu vaak hoort. De verschillen worden zo steeds groter. 56% van de studenten met een studieschuld maakt zich zorgen over de toekomst, zegt het onderzoek.

Bekijk deze infographic van het Studentenonderzoek 2021.

Zelfstandig op de arbeidsmarkt

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart ziet ook dat studenten steeds later financieel zelfstandig worden: “Studeren is meer dan een vervolgopleiding na de middelbare school. Het betekent ook dat je leert hoe je je eigen zaken moet regelen, dat je zelfstandig wordt, zodat je met voldoende bagage en zonder hoge schuld op de arbeidsmarkt verschijnt”.

Het leenstelsel heeft dus veel gevolgen. Wat vind jij, is dit een eerlijk systeem, of moeten we weer terug naar de Basisbeurs? Of heb jij een ander briljant idee om dit op te lossen? We horen graag jouw mening!

Volgende keer hebben we het nog een keer over het leenstelsel en hoe het zit met de bijdrage van je ouders.

05 augustus 2021

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Geld besparen met je huisgenoten of je gezin

Luister jij graag online naar muziek? Spendeer je veel tijd aan het kijken van series en films? Zou ...
Lees meer
werken in de horeca als jongere

Vacatures voor jongeren

In het kort: Zoek jij een bijbaan, kijk dan eens op onderstaande vacaturesites.Weet je niet wat voor een ...
Lees meer

Handige apps om je geld te beheren

Ben je geneigd om snel geld uit te geven aan games of andere zaken en wil je een ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.