Studiefinanciering voor minderjarige studenten

studiefinanciering minderjarige student

Ben jij jonger dan 18 jaar wanneer je aan je hbo- of universitaire studie begint in september? Let op dat je op tijd je studiefinanciering aanvraagt bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je kunt vanaf september al studiefinanciering ontvangen!

Tot nu toe hadden minderjarigen die aan een studie begonnen vanaf oktober recht op studiefinanciering. Dit had te maken met de grens van kinderbijslag die de ouders ontvingen. Nu is er een nieuwe regel, waardoor de kinderbijslag voor ouders eerder stopt. En hierdoor kun jij, als minderjarige student, eerder studiefinanciering via DUO ontvangen.

Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen: een lening, aanvullende beurs, collegegeldkrediet en ov-studentenkaart. De lening en het collegegeldkrediet zijn geen gratis geld, dit moet je later weer terugbetalen. De aanvullende beurs (of je hier recht op hebt, hangt af van het inkomen van je ouders) en de ov-studentenkaart worden (deels) omgezet in een gift, wanneer je binnen tien jaar je diploma haalt.

Ben je een minderjarige mbo-student? Dan heb je helaas geen recht op studiefinanciering, maar kun je wel een ov-studentenkaart ontvangen. Handig voor als je stageloopt in een andere plaats!

16 augustus 2017

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Wat doet gokken met je?

Gokken doet iets met je. Deze gokcirkel laat heel helder zien wat de verschillende fases zijn van het ...
Lees meer

Studeren in het buitenland

Ben jij van plan om een stage of deel van je studie in het buitenland te doen? Er ...
Lees meer

“Je kunt veel minder uitgeven dan je denkt. Met kleine dingen kun je uiteindelijk een hoop geld besparen!”

Bijna alle jongeren moeten wel met geldzaken bezig. Toch hoor je er vaak niet zoveel over. Wij interviewen ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.