Studiefinanciering voor minderjarige studenten

studiefinanciering minderjarige student

Ben jij jonger dan 18 jaar wanneer je aan je hbo- of universitaire studie begint in september? Let op dat je op tijd je studiefinanciering aanvraagt bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je kunt vanaf september al studiefinanciering ontvangen!

Tot nu toe hadden minderjarigen die aan een studie begonnen vanaf oktober recht op studiefinanciering. Dit had te maken met de grens van kinderbijslag die de ouders ontvingen. Nu is er een nieuwe regel, waardoor de kinderbijslag voor ouders eerder stopt. En hierdoor kun jij, als minderjarige student, eerder studiefinanciering via DUO ontvangen.

Studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen: een lening, aanvullende beurs, collegegeldkrediet en ov-studentenkaart. De lening en het collegegeldkrediet zijn geen gratis geld, dit moet je later weer terugbetalen. De aanvullende beurs (of je hier recht op hebt, hangt af van het inkomen van je ouders) en de ov-studentenkaart worden (deels) omgezet in een gift, wanneer je binnen tien jaar je diploma haalt.

Ben je een minderjarige mbo-student? Dan heb je helaas geen recht op studiefinanciering, maar kun je wel een ov-studentenkaart ontvangen. Handig voor als je stageloopt in een andere plaats!

Geplaatst in ,

Lees ook

Financiële problemen? Krijg hulp van een maatje!

Steeds meer studenten kunnen hun collegegeld niet meer betalen. Dit kan vervelende gevolgen hebben, misschien uiteindelijk zelfs uitschrijving ...
Lees meer

“Ik kan gewoon niet met geld omgaan”

Erik komt weer rond van zijn geld. Een jaar geleden klopte hij aan bij SchuldHulpMaatje JONG met een ...
Lees meer

Vrijwilligerswerk geeft zin!

Wanneer je geen werk hebt ben je vaak meer thuis dan wanneer je wel werkt. Soms is het ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.