Studiefinanciering op het mbo

mbo scholieren

Als je voltijd mbo doet, kun je vanaf 18 jaar een bijdrage ontvangen voor je schoolkosten via DUO. Ben je nog geen 18 jaar? Dan kun je al wel gebruik maken van een studentenreisproduct voor het ov.

Ook mbo’ers jonger dan 18 komen dus in aanmerking voor vrij of met korting reizen met het openbaar vervoer. Dit heet het studentenreisproduct. Meer hierover lees je op de pagina Studentenreisproduct voor mbo’ers jonger dan 18.

Wanneer je een opleiding doet op niveau 1 of 2 is je studentenreisproduct altijd gratis. Doe je een opleiding op niveau 3 of 4, dan is je studentenreisproduct een lening (€ 104,42 per maand in 2022). Alleen als je binnen 10 jaar je diploma haalt, wordt het reisproduct een gift. Daarom kun je er altijd voor kiezen om je reisproduct niet op te halen.

De regels voor de bijdrage veranderen regelmatig. Check daarom op het moment dat je naar het MBO wilt, de website van het DUO. Let op: als je meer dan € 15.828,77 per jaar verdient, heeft dat gevolgen voor de studiefinanciering.

Maak jij je zorgen over je geldzaken? Neem contact met ons op via de chatfunctie of vul het contactformulier in.

31 augustus 2016

Geplaatst in

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Betaalbaar beginnen met muziek maken

Zou je wel eens een instrument willen leren spelen, maar heb je er niet veel geld voor? Er ...
Lees meer
prestatiedruk onder studenten

Prestatiedruk? Geen stress!

Prestatiedruk komt steeds vaker voor bij jongeren. Ze voelen veel druk om te presteren en ervaren hierdoor extra ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.