Studiefinanciering op het HBO of WO: een lening of een gift?

studiefinanciering HBO WO lening of gift

Ben je in het bezit van een auto? Hoeveel uur per week staat die stil? De uren dat je de auto niet gebruikt, kun je hem tegen betaling delen met andere gebruikers.

Lening, reisproduct en collegegeldkrediet zijn er voor iedereen. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Nieuwe stelsel
Onder de nieuwe regeling (vanaf 1 september 2015) mag je onbeperkt bijverdienen. Je studiefinanciering is in het nieuwe stelsel namelijk een lening. Die lening moet je na je studie terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma halen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen. Dit geldt niet voor de aanvullende beurs in je eerste 5 maanden met studiefinanciering, die mag je altijd houden. Geef aan het DUO zo snel mogelijk door als je (tussentijds) stopt met je studie om onnodig terugbetalen te voorkomen.

Oude stelsel
Studiefinanciering werkt anders als je nog onder het oude stelsel valt (vóór 1 september 2015 gestart met je studie). Lees hier meer.

Geplaatst in

Lees ook

Check je geld – test

Hoe sta jij er voor met je geld? Heb je voldoende om rond te komen? Hoe groot is ...
Lees meer

Rood staan? Let op BKR-registratie

Heb jij ingesteld dat je rood mag staan bij de bank? Dit heeft mogelijk gevolgen als je een ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.