Studiefinanciering op het HBO of WO: een lening of een gift?

Studiefinanciering, hbo en wo. Lening of gift.

In het kort:

Studeren is een kostbare investering. Zo’n zes jaar geleden ging het nieuwe leenstelsel in voor het HBO en het WO. In dit artikel leggen we je alles uit over: studiefinanciering, de aanvullende beurs, DUO en wat je als student moet terugbetalen.

Begin je aan het mbo, hbo of de universiteit? Vraag dan minimaal twee maanden van tevoren, een studiefinanciering aan. Zorg ervoor dat je een DigiD aanvraagt en log daarna in op Mijn Duo voor het aanvragen van een studiefinanciering.

Nieuwe stelsel studiefinanciering

Een studiefinanciering is in het nieuwe leenstelsel (vanaf 1 september 2015) een lening. Na je studie moet je deze DUO lening terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma halen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering.

Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen. Dit geldt niet voor de aanvullende beurs in je eerste 5 maanden met studiefinanciering, die mag je altijd houden. Geef aan het DUO zo snel mogelijk door als je (tussentijds) stopt met je studie om onnodig terugbetalen te voorkomen.

Studiefinanciering oude stelsel


Studiefinanciering onder het oude stelsel (voor 1 september 2015) werkt anders. Ben jij voor deze data gestart, dan is het bedrag afhankelijk van je woonsituatie. Het oude stelsel is zo ingericht dat je als uitwonende student hbo of wo recht kan hebben op een uitwonende beurs. In het nieuwe leenstelsel bestaat de uitwonende beurs niet meer voor het hbo of het wo. Wel voor het mbo.

Heb jij een studieschuld? Lees meer over hoe je het aflossen van je studieschuld aanpakt. Of ben je plan om binnenkort een huis te kopen, maar heb je een studieschuld? Ook dan zijn er mogelijkheden. Welke dat zijn lees je in het artikel Hypotheek afsluiten met een studieschuld: hoe werkt dat?

Heb je geldzorgen? Neem dan contact met ons op via de chat of vul het contactformulier in.

22 december 2021

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Dure autoverzekering?

Behalve brandstof- en onderhoudskosten, kan een auto je veel geld kosten. Vooral als je jong bent. Hoe zit ...
Lees meer
Kan ik belasting terugvragen over mijn salaris?

Kan ik belasting terugvragen over mijn salaris?

Is er belasting ingehouden op je inkomen? Misschien heb je wel recht op belastingteruggave. Wij leggen uit hoe ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.