Studeren vanuit speciaal onderwijs

laptop-3087585_1920

Heb jij speciaal onderwijs nodig, maar weet je niet zeker of je hierdoor naar een normale opleiding kunt? Weest gerust, ook jij kunt gewoon een opleiding volgen.

Veel scholen hebben extra voorzieningen die jij nodig hebt om goed te kunnen leren en studeren. Maar hoe zit dat allemaal in elkaar? Hieronder vertellen we de belangrijkste informatie over speciale onderwijsvoorzieningen.

Is het voor mij bedoeld?
Je kunt speciale voorzieningen gebruiken als je moeite hebt met bijvoorbeeld lezen, rekenen, spellen of concentreren. Dit noemen we een functiebeperking. Onder functiebeperking verstaan we: een beperking die het studeren in de weg zit en vertraagt. Bijvoorbeeld een lichamelijke beperking, zintuiglijke beperking (meestal je ogen of je gehoor) of een andere functiestoornis. Als je minimaal één van deze beperkingen herkent, kun je gebruik maken van meerdere voorzieningen. Meer informatie vind je op de site van de RUG.

Onderwijsvoorzieningen aanvragen
Als je gewend bent aan voorzieningen als een brailleleesregel, spraaksoftware, een speciale bureaustoel of een gebarentolk, of deze (opnieuw) nodig hebt, dan kun je die aanvragen bij het UWV. Je kunt bij hun ook een vergoeding krijgen als je door een handicap of chronische ziekte voor je vervoer moet betalen van en naar de onderwijsinstelling of stageplek. Meer voorbeelden van onderwijsvoorzieningen die je kunt aanvragen, kun je vinden op deze website.

Studievertraging
Als je als student onder het nieuwe leenstelsel valt, is er bij studievertraging ook nog steeds de mogelijkheid voor 12 maanden extra beurs. Hierbij krijg je in elk geval een jaar extra een OV-kaart en eventueel een aanvullende beurs. Dat gaat op wanneer je beperking valt onder ‘bijzondere omstandigheden’. Vaak is dat zo, maar vraag dit na bij je decaan of begeleider.

Extra studiefinanciering?
Het is soms ook mogelijk om een extra studiefinanciering te krijgen. Dit geldt wanneer je door jouw functiebeperking studievertraging oploopt, of als je daardoor zelfs van opleiding moet veranderen. Daarnaast heb je misschien ook nog recht op een (Wajong)uitkering of studietoelage van de gemeente. Jouw school of universiteit kan je ook zelf financieel ondersteunen.

Bespreek deze dingen gerust eens met je studentendecaan of studentenbegeleider. Die kan je de goede informatie geven. Voor een mooi overzicht van alle financiële mogelijkheden voor studenten met een functionele beperking is er deze flyer.

Nog meer informatie over studeren met een functiebeperking? Kijk dan eens op deze site.

18 juli 2019

Geplaatst in ,

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Zelftest gokken

Ongemerkt kan het snel gaan met je geld als je graag gokt. Doe de zelftest om na te gaan ...
Lees meer

Waar gok je het liefst?

Veel Nederlanders houden wel van een gokje wagen. Gokken kan je overal. Anoniem, thuis, achter je pc. Dat ...
Lees meer

Op zoek naar stage of werk? Netwerken helpt!

Het vinden van een baan of stageplek is een hele klus. Wist je dat netwerken heel belangrijk kan ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.