Studeren vanuit speciaal onderwijs

laptop-3087585_1920

Heb jij speciaal onderwijs nodig, maar weet je niet zeker of je hierdoor naar een normale opleiding kunt? Weest gerust, ook jij kunt gewoon een opleiding volgen.

Veel scholen hebben extra voorzieningen die jij nodig hebt om goed te kunnen leren en studeren. Maar hoe zit dat allemaal in elkaar? Hieronder vertellen we de belangrijkste informatie over speciale onderwijsvoorzieningen.

Is het voor mij bedoeld?
Je kunt speciale voorzieningen gebruiken als je moeite hebt met bijvoorbeeld lezen, rekenen, spellen of concentreren. Dit noemen we een functiebeperking. Onder functiebeperking verstaan we: een beperking die het studeren in de weg zit en vertraagt. Bijvoorbeeld een lichamelijke beperking, zintuiglijke beperking (meestal je ogen of je gehoor) of een andere functiestoornis. Als je minimaal één van deze beperkingen herkent, kun je gebruik maken van meerdere voorzieningen. Meer informatie vind je op de site van de RUG.

Onderwijsvoorzieningen aanvragen
Als je gewend bent aan voorzieningen als een brailleleesregel, spraaksoftware, een speciale bureaustoel of een gebarentolk, of deze (opnieuw) nodig hebt, dan kun je die aanvragen bij het UWV. Je kunt bij hun ook een vergoeding krijgen als je door een handicap of chronische ziekte voor je vervoer moet betalen van en naar de onderwijsinstelling of stageplek. Meer voorbeelden van onderwijsvoorzieningen die je kunt aanvragen, kun je vinden op deze website.

Studievertraging
Als je als student onder het nieuwe leenstelsel valt, is er bij studievertraging ook nog steeds de mogelijkheid voor 12 maanden extra beurs. Hierbij krijg je in elk geval een jaar extra een OV-kaart en eventueel een aanvullende beurs. Dat gaat op wanneer je beperking valt onder ‘bijzondere omstandigheden’. Vaak is dat zo, maar vraag dit na bij je decaan of begeleider.

Extra studiefinanciering?
Het is soms ook mogelijk om een extra studiefinanciering te krijgen. Dit geldt wanneer je door jouw functiebeperking studievertraging oploopt, of als je daardoor zelfs van opleiding moet veranderen. Daarnaast heb je misschien ook nog recht op een (Wajong)uitkering of studietoelage van de gemeente. Jouw school of universiteit kan je ook zelf financieel ondersteunen.

Bespreek deze dingen gerust eens met je studentendecaan of studentenbegeleider. Die kan je de goede informatie geven. Voor een mooi overzicht van alle financiële mogelijkheden voor studenten met een functionele beperking is er deze flyer.

Nog meer informatie over studeren met een functiebeperking? Kijk dan eens op deze site.

Geplaatst in ,

Lees ook

Schulden? Zoek hulp!

Steeds meer mensen zoeken hulp bij schulden, meldt dit artikel van de NOS. Heb jij schulden, of misschien ...
Lees meer
Moneyfit in Alblasserdam

MoneyFit Alblasserdam

Je hebt elke dag te maken met geld. Je hebt het nodig om te kunnen eten, je rekeningen ...
Lees meer

Thuis bij pa en ma; waar moet ik op letten?

Jongeren gaan op steeds latere leeftijd op zichzelf wonen. Als je nog bij je ouders woont, waar moet ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.