Sparen en besparen met een begroting

MoneyFit_sparen en besparen met een begroting

Wil je graag geld sparen? Of kom je elke maand geld
tekort? Maak een begroting en krijg overzicht in je geldzaken.

Sparen en besparen

Een begroting is een overzicht met jouw inkomsten en uitgaven is. Met dit overzicht kun je zien waar je geld aan uitgeeft, of dit in verhouding is met je inkomsten en waar je op kunt besparen. Krijg je maandelijks meer binnen dan je uitgeeft, dan kun je dit opzij zetten op je spaarrekening.

Voor het maken van een begroting kun je Excel gebruiken, bijvoorbeeld met behulp van dit template van het Nibud.  

Gemiddelde begroting

Je uitgaven wisselen natuurlijk elke maand, en ook je inkomsten kunnen per maand variëren. Hoe verwerk je dit in een begroting? Je kunt voor iedere maand een apart overzicht maken van de inkomsten en uitgaven per categorie, bijvoorbeeld met dit template van Excel. Ook kun je een gemiddelde begroting maken: reken hiervoor al je uitgaven en inkomsten in een jaar om naar een gemiddeld bedrag per maand. Deel bijvoorbeeld het geld van je vakantie door 12. Met deze bedragen kun je plannen met je geld.

Kasboek

Heb je geen idee waar je je geld allemaal aan uitgeeft? Houd dan een kasboek bij: noteer alle uitgaven in een schrift, op je telefoon of computer. Schrijf op wanneer, wat en voor welk bedrag je iets koopt.

Bron: Nibud

Geplaatst in

Lees ook

Hoe overleef ik Black Friday?

Word je - net als wij - vandaag overspoeld met mailtjes over koopjes en kortingen? De feestelijke koopjesdag ...
Lees meer

Gratis rechtshulp

Heb je vragen over jouw rechten en plichten? Je hebt niet altijd een rechtsbijstandsverzekering nodig voor gratis advies ...
Lees meer

MoneyFit Culemborg

Je hebt elke dag te maken met geld. Je hebt het nodig om te kunnen eten, je rekeningen ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.