Spaarrekening oppotten met een lening van DUO?

spaarrekening DUO lening studenten

Wist je dat 54% van de studenten die geld leent bij DUO voor de studie, dit doet om te sparen? Dat blijkt uit het onderzoek van Nibud onder 1.383 ondervraagde studenten. Lenen lijkt na het afschaffen van de basisbeurs ook steeds normaler te worden. De cijfers van het onderzoek bevestigen dit: in 2015 leenden 30% van de studenten en in 2017 62%. Dat, terwijl de overheid de lening bij DUO echt heeft bedoeld voor studeren, en niet voor andere redenen.

Toch blijken er naast de mogelijkheid te kunnen studeren, veel andere redenen te zijn waarom je leent als student, bijvoorbeeld omdat:

  1. Je een tekort hebt in je inkomsten en je door je lening kan rondkomen;
  2. Je graag wat vaker leuke dingen wil kunnen doen;
  3. Je na je studie een zakcentje over wil hebben.

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je alleen leent wat noodzakelijk is. Als je meer leent dan nodig is, loop je onnodig risico. Op dit moment is de rente heel gunstig met 0%, maar die verandert elke vijf jaar. Dit betekent dat als je in 2017 stopt met studeren of je rente in 2017 opnieuw bepaald wordt, je de komende vijf jaar geen rente hoeft te betalen over je lening (bron: Nibud, oktober 2016). Maar omdat dit elke vijf jaar verandert, heb je dus niet de garantie dat over vijf jaar de rente nog steeds zo laag is. Laat je dus niet verleiden door het gunstige rentepercentage van 2017.

Geplaatst in ,

Lees ook

Slim online winkelen!

Steeds meer jongeren winkelen online. De webwinkels hebben tegenwoordig een behoorlijk uitgebreid en gevarieerd aanbod: kleding, technische artikelen, ...
Lees meer

Zelfstandig wonen, wat kost dat?

Bereken voordat je op jezelf gaat wonen of je inkomsten al hoog genoeg zijn voor de bijkomende kosten. ...
Lees meer

Knap je huis op voor weinig

Veel mensen hebben juist nu de tijd om hun huis te veranderen. Nu je veel thuis zit, zie ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.