Slim met je geld tijdens je studie

pexels-andrea-piacquadio-3807755

Nog maar een week en dan begint het studiejaar weer! Eerder
schreven we over of je alles
hiervoor al hebt geregeld
. Maar ben jij financieel ook goed voorbereid op
weer een jaar student-zijn? Liep alles financieel op rolletjes, of weet je zo
al wel vijf dingen die je nu anders zou doen?

Keuzes
Leven als student is niet goedkoop. Heb je afgelopen studiejaar gespaard? Of was je het van plan, maar viel dat toch tegen? Je wilt soms zoveel dingen doen of hebben, dat je waarschijnlijk niet alles kunt betalen wat je wilt. Je komt dus voor keuzes te staan.

Corona
Veel jongeren zijn in de afgelopen maanden inkomsten of zelfs hun baan kwijtgeraakt, als gevolg van corona. Nieuw werk vinden zit er lang niet altijd in. Als je weinig inkomsten hebt zul je extra op je centen moeten gaan letten. Lastig… Wat geld scheelt, is dat er (helaas) voorlopig weinig van uitgaan en feestjes terecht zal komen. Maar veel kosten lopen wel gewoon door: denk aan studieboeken, collegegeld verzekeringen, vervoer, abonnementen. Is je studielening dan nog genoeg?

Winst behalen
Hoe bereid je je voor op het komende jaar? Wij zeggen: nu je nog tijd hebt, maak eerst een overzicht van dingen die jou in het afgelopen jaar – ook vòòr corona – regelmatig geld kostten. En schrijf daarnaast de dingen op die je graag had gewild, maar waar je geen geld voor had. Als je dit in één oogopslag ziet, kom je er vast achter dat er dingen zijn die je nu anders zou doen. Ook zie je de uitgaven waar winst op valt te behalen.

Bijvoorbeeld: als je steeds een tientje per maand op je telefoonabonnement en een tientje op je boodschappen had bespaard, waren je nieuwe laptop of die toffe sneakers misschien al realiteit geweest. Check vervolgens of dit in het vervolg haalbaar is. Op dit soort keuzes kun je zo dus meer grip krijgen, door al vooraf overzicht te creëren. Je weet vanaf nu waaròm je bespaart!

Bijhouden
Vind je het lastig om tijdens je drukke studie op je geld te gaan letten? Begin nu al met het bijhouden van je uitgaven en inkomsten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een app. Maar als je liever op papier of bijvoorbeeld in Excel werkt, is dat ook prima. Begin met al je maandelijkse inkomsten en zet daarnaast een kolom met je vaste kosten. Daaronder komt nog een schatting van de losse uitgaven voor kleding, boodschappen, eten, enzovoort. Vaste kosten die je als student zeker niet moet vergeten bij een goed overzicht lees je hier.

Als je de kolommen optelt, krijg je onderaan de streep in beeld hoe je ervoor staat. Het klinkt simpel, maar maak het juist ook niet ingewikkelder dan het is. Een beetje overzicht geeft namelijk grip op je geld en rust! Zo kun je vol vertrouwen aan je nieuwe studiejaar gaan beginnen.

20 augustus 2020

Geplaatst in , ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Schulden? Zoek hulp!

Steeds meer mensen zoeken hulp bij schulden, meldt dit artikel van de NOS. Heb jij schulden, of misschien ...
Lees meer

Ongelukje… wat doe je dan?

Breken, scheuren, deuken en kraken... Pech zit vaak maar in een klein hoekje. Wat doe je als je ...
Lees meer
Wat moet je weten als je 18 jaar wordt? DigiD, studiefinanciering.

Wat moet je regelen als je 18 wordt?

In het kort: Een DigiD aanvragen om belastingaangifte te doen, een tegemoetkoming voor scholieren aan te vragen of ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.