Slim met je geld tijdens je studie

Nog maar een week en dan begint het studiejaar weer! Eerder
schreven we over of je alles
hiervoor al hebt geregeld. Maar ben jij financieel ook goed voorbereid op
weer een jaar student-zijn? Liep alles financieel op rolletjes, of weet je zo
al wel vijf dingen die je nu anders zou doen?
Keuzes
Leven als student is niet goedkoop. Heb je afgelopen studiejaar gespaard? Of was je het van plan, maar viel dat toch tegen? Je wilt soms zoveel dingen doen of hebben, dat je waarschijnlijk niet alles kunt betalen wat je wilt. Je komt dus voor keuzes te staan.
Corona
Veel jongeren zijn in de afgelopen maanden inkomsten of zelfs hun baan kwijtgeraakt, als gevolg van corona. Nieuw werk vinden zit er lang niet altijd in. Als je weinig inkomsten hebt zul je extra op je centen moeten gaan letten. Lastig… Wat geld scheelt, is dat er (helaas) voorlopig weinig van uitgaan en feestjes terecht zal komen. Maar veel kosten lopen wel gewoon door: denk aan studieboeken, collegegeld verzekeringen, vervoer, abonnementen. Is je studielening dan nog genoeg?
Winst behalen
Hoe bereid je je voor op het komende jaar? Wij zeggen: nu je nog tijd hebt, maak eerst een overzicht van dingen die jou in het afgelopen jaar – ook vòòr corona – regelmatig geld kostten. En schrijf daarnaast de dingen op die je graag had gewild, maar waar je geen geld voor had. Als je dit in één oogopslag ziet, kom je er vast achter dat er dingen zijn die je nu anders zou doen. Ook zie je de uitgaven waar winst op valt te behalen.
Bijvoorbeeld: als je steeds een tientje per maand op je telefoonabonnement en een tientje op je boodschappen had bespaard, waren je nieuwe laptop of die toffe sneakers misschien al realiteit geweest. Check vervolgens of dit in het vervolg haalbaar is. Op dit soort keuzes kun je zo dus meer grip krijgen, door al vooraf overzicht te creëren. Je weet vanaf nu waaròm je bespaart!
Bijhouden
Vind je het lastig om tijdens je drukke studie op je geld te gaan letten? Begin nu al met het bijhouden van je uitgaven en inkomsten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een app. Maar als je liever op papier of bijvoorbeeld in Excel werkt, is dat ook prima. Begin met al je maandelijkse inkomsten en zet daarnaast een kolom met je vaste kosten. Daaronder komt nog een schatting van de losse uitgaven voor kleding, boodschappen, eten, enzovoort. Vaste kosten die je als student zeker niet moet vergeten bij een goed overzicht lees je hier.
Als je de kolommen optelt, krijg je onderaan de streep in beeld hoe je ervoor staat. Het klinkt simpel, maar maak het juist ook niet ingewikkelder dan het is. Een beetje overzicht geeft namelijk grip op je geld en rust! Zo kun je vol vertrouwen aan je nieuwe studiejaar gaan beginnen.
Lees ook
Week van het geld
Schulden? Zoek hulp!
Ongelukje… wat doe je dan?
Wat moet je regelen als je 18 wordt?
Heb je vragen?
Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.