Sint vieren voor minder

saint-nicholas-2793721_1920

Lootjes trekken met je familie, surprises voor je vrienden en ook nog wat kopen voor op school en je sportclub… Hoeveel Sinterklaasfeestjes heb jij dit jaar op de agenda staan? December kan best prijzig beginnen zo. Maar waarschijnlijk is hier en daar besparen toch mogelijk. MoneyFit heeft een serie tips en ideeën voor je verzameld.

Sinterklaas vieren gaat natuurlijk over samenzijn, gezelligheid, lekker snoepen èn elkaar iets geven. Gaan jullie traditioneel voor één groot cadeau of voor vele kleintjes? Dat zijn bekende keuzes, al kan dit ook nog origineler èn geldbewuster.

Hier volgen wat tips en ideeën die voordelig en leuk kunnen uitpakken:

 1. Budget afspreken
  Als je samen met vrienden of familie bent, heb het gewoon eens over de cadeautjes. Zijn dure geschenken echt zo belangrijk of gaat het vooral om een leuk feest? Spreek een budget af waar iedereen mee kan leven. Zo houdt iedereen er ook in zijn portemonnee een goed gevoel aan over en loopt het niet uit de hand.
 2. Trek op tijd lootjes
  Je wilt niet pas eind november shoppen, dan zijn de winkelprijzen vaak (weer) hoog. Koop als het kan één à twee maanden eerder je cadeautje(s), als er aanbiedingen zijn. Trek daarom al in september lootjes. Tenslotte moet de avond voor de meesten toch al steeds vroeger worden gepland.
 3. Doe een spel
  Er zijn verschillende spellen, waarmee je met weinig inleg toch een hele leuke avond hebt met vrienden, familie of sportmaatjes. Ken je het dobbelspel al? Hier vind je een leuke versie met uitleg. Door allemaal kleine cadeautjes uit te zoeken, voor bijvoorbeeld maximaal 15 euro heb je minstens zoveel plezier als met één grote. Doe er allemaal ook een voorwerp bij dat je zelf over hebt. De pret vooraf is misschien nog wel het mooiste van alles!
 4. Zelfgemaakt
  Creatieve vrienden? Waarom niet allemaal zelf een cadeau maken? Haak een knuffel, brei leuke sokken, versier een fotolijst en vul hem met een toffe foto. Of ontwerp een leren hoesje, maak een tas of een leuke armband… Verzin het maar! Ieder bepaalt zo zelf hoeveel hij wil uitgeven en het is extra persoonlijk.
 5. Uit eten
  Een keer uit eten met een groot gezelschap bij een gezellig en voordelig restaurant kan ook een prima besteding zijn van je ‘heerlijk avondje’. Wel op tijd reserveren…
 6. High tea
  Geef eens een culinaire draai aan het sinterklaasfeest. Bak iets lekkers en persoonlijks voor elkaar en zet dit die avond samen op tafel als een soort high tea. Dit scheelt de gastvrouw of -heer ook nog in de kosten.
 7. Tegoedbon voor tijd
  Iets heel anders? Geef aan degene die je hebt geloot een tegoedbon om iets samen met jou te gaan doen. Of om bijvoorbeeld met een klus te helpen. Je kiest zelf wat er gaat gebeuren en houdt er een leuke en verrassende dag aan over met een ander. Zo leer je elkaar ook nog beter kennen.

Tot slot alvast een tip voor volgend jaar: begin in januari met een potje voor de dure decembermaand. Als je hier elke maand een tientje in doet, geeft dat eind volgend jaar een leuke reserve.

29 november 2019

Geplaatst in ,

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Jongerenmaatje helpt Sarah

Het was puur toeval dat Sarah hulp kreeg van een maatje. Haar ouders waren gescheiden, ze had ruzie ...
Lees meer
Moneyfit - oppaswerk

Oppassen als flexibele bijbaan naast je studie

Ben je druk met je studie of ga je binnenkort studeren in het buitenland, maar wil je toch ...
Lees meer

Minderen of stoppen met gokken, 10 tips

Wil jij je gokgedrag veranderen? Wil jij stoppen of minderen met gokken? Hoe pak je dat dan aan? ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.