10 tips voor het vinden van je eerste baan

Wanneer je straks bent afgestudeerd wil je natuurlijk op zoek naar een mooie baan. Maar werk vinden als starter valt nog niet mee, zeker niet in de coronacrisis. Wij geven je 10 tips om dit toch voor elkaar te krijgen!

Het is even wennen. Als student heb jij je lot meestal in eigen handen gehad. Tentamens haalde je door goed te leren en een paper of essay door je werk te doen volgens de eisen. Maar tijdens het solliciteren word je anders beoordeeld. Je hebt als starter nog weinig werkervaring, dus zul je extra je best moeten doen om op te vallen.

1. Klaar voor?
Stel dat je over een maand zou beginnen aan een 40-urige werkweek, zou je dat kunnen opbrengen? Natuurlijk ontkom je er niet aan, maar als jij half-overspannen je scriptieperiode uit komt, kan het beter zijn om nog één of twee maanden rust te nemen.

2. Tijdelijk werk
Je wilt die ene baan vinden, maar wilt waarschijnlijk niet dat je hele leven om solliciteren draait. Tijdens het solliciteren kun je daarom heel goed wat bijverdienen met een tijdelijke baan. Veel afstudeerders doen dit en zorgen zo ook dat er wat geld in het laatje blijft komen.

3. Stage
Vaak blijkt gebrek aan werkervaring de grootste hobbel die je moet overwinnen. Je kunt ook na je afstuderen een stage gaan doen. Hiermee vergroot je je baankansen op langere termijn. Maar zorg wel dat je er iets aan verdient en laat je niet uitbuiten voor (bijna) niks. Je hebt een diploma op zak en daarmee een hoop te bieden aan een bedrijf of organisatie!

4. De bijstand in
Soms lukt het solliciteren echt even niet. Hierbij spelen je vakgebied, het aanbod, je eigen inzet èn een dosis geluk nu eenmaal een rol. Om deze periode te overbruggen kun je kiezen om een bijstandsuitkering aan te vragen. Doe dit dan wel zo snel mogelijk, want het duurt een aantal maanden voordat je het geld binnen hebt. Voordeel is dat je door de sollicitatieplicht een stok achter de deur hebt om proactief werk te zoeken plus dat je hierbij ondersteuning krijgt van de gemeente.

5. Wat zoek je precies?
Zeker in deze tijd zoek je vacatures het beste via internet. Weet dan wel wáár je naar zoekt. Het is enorm belangrijk om je vakgebied en functietitels te kennen. Indeed heeft een slimme zoekfunctie, maar elk woord dat je extra intikt geeft weer een nieuw zoekresultaat. Het is handig om een lijstje bij te houden van je gebruikte zoekwoorden. Filter ook op werkervaring. Je kunt kiezen alleen te reageren op juniorfunties. Als je gelijk hoger wilt kan dat, maar dan is de kans op een uitnodiging wel kleiner.

6. Sollicitatiemateriaal
Jouw CV en motivatiebrief moeten gewoon top zijn. Vraag feedback van minstens twee mensen. Zorg dat je brief op één A4-tje past en je cv op maximaal twee. In de brief laat je duidelijk blijken wat jouw motivatie voor dit bedrijf en deze functie is en wat jouw toegevoegde waarde zal zijn. Voeg op je CV een leuke foto toe en zorg dat in één oogopslag duidelijk is wat jouw specialisme is. Een standaardbrief als basis is goed, maar pas je cv en brief wel aan op elke sollicitatie. Lieg nooit over je ervaring, maar zorg gerust dat het er zo voordelig mogelijk op staat.

Houd je ook even bezig met je ‘digitale portfolio’. Dat is alles wat er over jou te vinden is via een zoekmachine. Check of je socialmediakanalen goed zouden overkomen op een werkgever en pas dit waar nodig aan. Je wilt niet dat dit roet in het eten gooit bij jouw algehele indruk.

1. Stuur je cv en brief in een pdf naar de werkgever, met als titel je naam, het bedrijf en de functie waarop je solliciteert;
2. Wees zeker dat je geen (spel)fouten hebt gemaakt;
3. Geef in je LinkedIn-header en -samenvatting aan dat je werk zoekt en wees daarin een beetje origineel.

7. De zoektocht
Overzicht houden is bij het sollictiteren best een kunst. Het is aan te raden om een lijstje bij te houden van interessante bedrijven en banen waarop je solliciteert. Houd ook de afwijzingen bij. Vraag bij een afwijzing om feedback, als het kan telefonisch. Bellen is sowieso goed, zeker bij een heel interessante vacature. Kijk ook of je iemand binnen je netwerk kent die bij de organisatie of het bedrijf werkzaam is (geweest). Wellicht kan deze persoon wat voor je betekenen.

1. Maak een sollicitatievideo waarin je goed voor de dag komt;
2. Sla vacatureteksten ergens op, want deze worden vaak na sluitingsdatum van de site gehaald;
3. Volg op social media de bedrijven en personen die voor jouw werkveld interessant zijn;
4. Reageer niet zomaar op alles, maar alleen op dingen die je voor minstens 60 procent van de vacature echt aanspreken;
5. Abonneer je op nieuwsbrieven van vacaturesites en schrijf je in voor alerts van minstens vijf verschillende pagina’s, zoals Nationalevacaturebank.nl of vacaturesites die zich richten op jouw werkveld.

8. Netwerken
Houd netwerken informeel. Als je interessante mensen tegenkomt, bijvoorbeeld vanwege hun leuke baan, vraag dan of ze zin hebben om een keer ‘koffie te drinken’. Wees hierbij geïnteresseerd, stel veel vragen en voeg diegene toe op LinkedIn. Of er nu iets concreets uitrolt of niet, je verbreedt zeker je netwerk en kennis van het werkveld.

9. Je mag op gesprek komen
Heel mooi, de eerste stap is gezet! Tijdens dit gesprek kun jij laten zien wat je in huis hebt. Uiteraard kom je op tijd en zie je er netjes en verzorgd uit. Ook heb je grondig research gedaan naar de organisatie, hun website en socialmediakanalen en de vacaturetekst nog eens grondig doorgelezen.

1. Ga naar dat gesprek, ook als je twijfels voelt. De oefening van het solliciteren is altijd de moeite waard!
2. Wees voorbereid op de vraag: “Vertel eens wat over jezelf” en bereid zelf ook een stuk of drie vragen voor aan de ander;
3. Je wilt goed overkomen, maar ga ook na of dit bedrijf bij je past om bij te werken. Gebruik je intuïtie, niet alleen je hoofd. Probeer uit te vinden hoe de bedrijfscultuur is. Wat doen collega’s in hun pauze? Luncht iedereen achter zijn bureau, of gezamenlijk? Wordt er wel eens een uitje geörganiseerd of zijn er andere leuke teamgebruiken?

10. Geef niet op
Solliciteren als starter is spannend en lang niet altijd leuk of eenvoudig. Blijf vertrouwen houden in een goede afloop. Hou vol, het gaat je lukken!