Sander (17) vertelt over het sparen voor zijn reis naar Servië

Ontwerp zonder titel (4)

Bijna alle jongeren moeten wel met geldzaken bezig. Toch hoor je er vaak niet zoveel over. Wij interviewen verschillende jongeren om ze te vragen hoe zíj hun geldzaken aanpakken. Lees mee hoe Sander dit doet!

Wie ben je?

Ik ben Sander, 17 jaar oud. Ik zit op de middelbare school, in VWO 5. Ik voetbal drie keer per week en verder werk ik bij de Kruidvat als bijbaantje.

Vind je geld
belangrijk?

Ik vind geld vrij belangrijk. Niet per se om veel geld te hebben maar wel om genoeg geld te hebben. Gewoon voor leuke dingen, dat je, bijvoorbeeld als je leuke kleding ziet, het gewoon kunt kopen en niet heel erg op je geld hoeft te letten.

Hoe kom je aan geld?

Ik kom aan geld door
mijn bijbaantje en zakgeld. Ik krijg zakgeld om vervoer naar school, cadeautjes,
persoonlijke verzorging en mijn kleding betalen.

Heb jij inzicht in je
geldzaken? Hou jij je geldzaken bij?

Ik hou mijn
geldzaken wel bij, maar ik maak geen begroting elke maand.

Waar zou je graag
meer geld voor hebben?

Ik zou wel meer geld
voor kleding willen!

Ben je aan het
sparen?

Niet standaard. Vaak haal ik, nadat ik mijn inkomsten op mijn rekening heb gekregen, een bedrag ervan af, wat ik vervolgens spaar. Ik ben vorige zomer met een groep jeugd van de kerk naar Servië geweest. We hebben daar activiteiten gedaan met de Roma-kinderen en vanuit christelijke achtergrond verteld over de liefde van God. Echt super indrukwekkend. Deze reis kostte natuurlijk ook geld, daar heb ik wel voornamelijk geld gesponsord voor gekregen, maar ik moest zelf ook wat bijleggen. Ik had het geld dat ik van anderen kreeg in een apart spaarpotje in mijn bankieren app gedaan, zodat ik goed zag hoeveel geld ik al had en hoeveel ik nog moest. Ook hield ik het zo goed gescheiden van mijn lopende bankrekening. Erg handig!

Welke tip wil je
meegeven?

Geld apart zetten om te sparen is echt een tip! Als je het op je rekening houdt, geef je het makkelijk uit aan andere zaken.

Lijkt het je leuk om mee te doen met een interview? Of heb jij vragen, maak jij je zorgen over je financiën? Neem contact met ons op of stuur ons een berichtje via de chat op de website!

Lees ook

Budgettips voor als je op kamers gaat

Ga jij na de zomer op kamers in de stad waar je gaat studeren? Dan kan er veel ...
Lees meer

Kan ik belasting terugvragen over mijn salaris?

Als je werkt, stageloopt of een uitkering krijgt, betaal je belasting over dat inkomen. Meestal houdt je werkgever ...
Lees meer

Ontdek goedkope hobby’s

Een leuke hobby hoeft niet meteen heel duur te zijn. Er zijn veel leuke manieren om je vrije ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.