Rood staan? Let op BKR-registratie

gevolgen van rood staan bij de bank

Heb jij ingesteld dat je rood mag staan bij de bank? Dit heeft mogelijk gevolgen als je een lening (bijvoorbeeld een hypotheek) wilt afsluiten. Hoe dit werkt? Lees snel verder.

Oh jee! Ik sta rood

Stel dat je 1.000 euro op je bankrekening hebt staan. Dat betekent dat je maximaal 1.000 euro kunt uitgeven. Dat klinkt logisch! Maar bij de bank is het mogelijk om in te stellen dat je een bepaald bedrag ‘rood’ mag staan. Dit betekent dat je saldo (tijdelijk) onder 0 mag zijn. Stel, je hebt 200 euro op je bankrekening staan en wilt een tv van 800 euro kopen. Daar heb je te weinig geld voor. Als je rood mag staan kun je de tv wel kopen en wordt je saldo -600. Dat klinkt handig, maar dat is het niet per se! Je betaalt namelijk veel rente over het bedrag dat je rood staat. Extra kosten dus!

Bovendien is het bikkelen om je saldo weer op peil krijgen. Stel dat je de maand erna 1.000 euro loon op je rekening krijgt, en je moet nog 600 euro (+ rente) aan de bank ‘betalen’, dan hou je die maand nog maar 400 euro over. Als je het daarmee die maand niet redt, sta je opnieuw rood. Dan blijf je dus achterlopen en beland je in een zogenoemde vicieuze cirkel.

Gevolgen van een BKR-registratie

Rood staan heeft mogelijk gevolgen. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen en kredieten. Rood staan wordt ook geregistreerd. Het gaat daarbij om de instelling bij de bank dat je rood mág staan. Dus ook als je er geen/niet volledig gebruik van maakt! Een registratie bij BKR is van invloed bij het aanvragen van een lening, bijvoorbeeld een hypotheek. Heb jij ingesteld dat je rood mag staan?

Hoe hoger het bedrag dat je rood mag staan, hoe lager de lening die je kunt krijgen, volgens de Consumentenbond. Rood staan kan dus zeer nadelige met zich meebrengen! 

Heb je de optie om rood te staan niet per se (volledig) nodig? Dan kan het goed zijn om deze optie uit te zetten óf het maximale bedrag van rood staan te verlagen. Hoe je dit kunt doen verschilt per bank, maar is vaak vrij eenvoudig te regelen.

Nog meer negatieve gevolgen

Balen! Je wilt zo graag die mooie schoenen kopen, maar je bankrekening ziet dat helaas niet zitten. Wat doe je dan? Wachten op je salaris of koop je ze op afbetaling. Dat laatste wordt steeds hipper. Verschillende apps maken je dromen werkelijkheid, want je kan dankzij hen toch die schoenen kopen. Maar is dat eigenlijk wel zo romantisch als dat het lijkt? Nou nee! Kies je voor kopen op afbetaling, dan betaal je het in termijnen. Dit betekent dat je het geld leent. Daarnaast komt rente ook nog om de hoek kijken. Uit dit artikel van RTL Nieuws blijkt dat bedrijven maximaal 10% rente mogen rekenen, eerder was dit 14%. Het percentage mag dan wel gedaald zijn, deze vorm van geld lenen, kost je echt geld! Koop je die mooie schoenen voor 120 euro in 4 termijnen van elk 30 euro. Dan betaal je in werkelijkheid 134 euro voor je schoenen.

Heb je vragen of geldzorgen? Aarzel niet en vraag om hulp. Via de chat functie hier links is het gemakkelijk om (anoniem) je vraag te stellen. Of stel je vraag hier.

29 april 2021

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Stress door studieschuld

Lenende studenten hebben stress door hun studieschuld, zo schrijft de NOS. In dit artikel staat dat studenten die geld ...
Lees meer

Test je gamegedrag

Gamen is ontzettend leuk en ongemerkt stop je er veel tijd in. Maar hoe ver gaat jouw gamegedrag ...
Lees meer

Jongeren van nu volgen vaker en langer onderwijs

Het Jongerenplatform van de SER (Sociaal Economische Raad) heeft onderzoek gedaan naar verschillende ontplooiingskansen voor jongeren. We delen ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.