Renteverhoging studielening van de baan

renteverhoging rente studie studielening studieschuld nieuws schuld afbetalen

Goed nieuws: er komt geen verhoging op de rente van studieleningen! We leggen uit wat dat betekent.

In september kwam minister Van Engelshoven met het plan om de rente op studieleningen langer vast te zetten. Deze week heeft ze dit wetsvoorstel teruggetrokken. Dat betekent dat de renteverhoging niet door gaat.

Nog even terug, want waar ging het precies om? De minister van Onderwijs had een wetsvoorstel gemaakt dat de rente op een studielening niet 5, maar 10 jaar vast zou staan. Een rente die langer vaststaat, is hoger. Voor studenten die vanaf 2019 zouden gaan studeren, zou dat bij een gemiddelde studielening een kostenverhoging van €5000,- betekenen. Dat is omgerekend ongeveer €12,- per maand, als je 35 jaar zou doen over het terugbetalen van je studielening.

De kwestie was de afgelopen tijd vaak in het nieuws. Veel mensen waren tegen het wetsvoorstel, zoals de studenten- en jongerenorganisaties, maar ook politieke leiders. Ze benadrukten dat de toegankelijkheid en betaalbaarheid van studeren in gevaar zou komen.

Dat de renteverhoging niet wordt doorgezet, is dus goed nieuws. Wil je weten hoe het verder zit met het terugbetalen van je studieschuld? Lees dan dit artikel.

07 juni 2019

Geplaatst in

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

De meest voorkomende misverstanden over zorgtoeslag

Je bent 18 jaar en je hebt een zorgverzekering afgesloten. Dan heb je waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Jongeren ...
Lees meer
Moneyfit - oppaswerk

Oppassen als flexibele bijbaan naast je studie

Ben je druk met je studie of ga je binnenkort studeren in het buitenland, maar wil je toch ...
Lees meer
Beweging-wandelen

Krijg genoeg beweging zonder geld uit te geven

Genoeg beweging draagt bij aan een gezonde levensstijl, waar minimaal 2,5 uur beweging per week voor wordt aangeraden. ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.