Prestatiedruk? Geen stress!

prestatiedruk onder studenten

Prestatiedruk komt steeds vaker voor bij jongeren. Ze voelen veel druk om te presteren en ervaren hierdoor extra stress en zorgen. Hoe ontstaat prestatiedruk en wat doe je eraan?

Uit onderzoek van Hogeschool Windesheim in Zwolle is gebleken dat bijna zeven op de tien studenten (68,9%) vaak tot zeer vaak prestatiedruk ervaart. Prestatiedruk betekent dat je niet tevreden bent met wat je tot nu toe hebt behaald. Het kan ook zijn dat je zelf wel tevreden bent, maar school, de maatschappij of mensen om je heen niet. Als dit je stress oplevert, noemen we dat ook prestatiedruk.

Als je last hebt van prestatiedruk, wil je beter presteren dan je al doet. De druk is niet alleen afkomstig vanuit het onderwijs, maar ook de sociale media wereld speelt hier een grote rol in. Het zelfbeeld van jongeren kan veranderen naar aanleiding van sociale media. Ook kunnen zij de ‘Fear of Missing Out’ ervaren; de angst hebben om iets mis te lopen.

Prestatiedruk kan veel slechte gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan onnodig veel stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en een burn-out. Als je aan het studeren bent is de kans groot dat je te maken krijgt met prestatiedruk, maar het kan ook voorkomen op je werk of als je op zoek bent naar een baan.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je op een gezonde manier kan presteren. Het kan je namelijk veel geld schelen. Als je door een burn-out -als gevolg van prestatiedruk- studievertraging oploopt kan je extra studiekosten maken. Deze wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Neem daarom genoeg tijd om je in te spannen, maar ook om te ontspannen!

Ervaar jij een belastende druk om beter te presteren dan dat je al doet? Praat erover! Schakel hulp in bij een persoon in je omgeving die je vertrouwd (ouder/verzorger/mentor/vriend(in) ). Heb jij behoefte aan een persoonlijk advies neem dan contact op via deze website met een hulpverlener. Ervaar jij zorgen rondom geldzaken? Stuur ons een chat, want wij lopen graag met je op. 

21 september 2021

Geplaatst in , ,

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Valse webwinkels?

Online winkelen is leuk en gemakkelijk, maar niet altijd veilig. Hoe herken je een onbetrouwbare webwinkel? In de ...
Lees meer
Kan ik belasting terugvragen over mijn salaris?

Kan ik belasting terugvragen over mijn salaris?

Is er belasting ingehouden op je inkomen? Misschien heb je wel recht op belastingteruggave. Wij leggen uit hoe ...
Lees meer

Werkloos: recht op een uitkering?

Wanneer je werkloos bent of wordt, kun je in sommige gevallen een uitkering aanvragen bij het UWV: het ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.