Prestatiedruk? Geen stress!

prestatiedruk onder studenten

Prestatiedruk komt steeds vaker voor bij jongeren. Ze voelen veel druk om te presteren en ervaren hierdoor extra stress en zorgen. Hoe ontstaat prestatiedruk en wat doe je eraan?

Uit onderzoek van Hogeschool Windesheim in Zwolle is gebleken dat bijna zeven op de tien studenten (68,9%) vaak tot zeer vaak prestatiedruk ervaart. Prestatiedruk betekent dat je niet tevreden bent met wat je tot nu toe hebt behaald. Het kan ook zijn dat je zelf wel tevreden bent, maar school, de maatschappij of mensen om je heen niet. Als dit je stress oplevert, noemen we dat ook prestatiedruk.

Als je last hebt van prestatiedruk, wil je beter presteren dan je al doet. De druk is niet alleen afkomstig vanuit het onderwijs, maar ook de sociale media wereld speelt hier een grote rol in. Het zelfbeeld van jongeren kan veranderen naar aanleiding van sociale media. Ook kunnen zij de ‘Fear of Missing Out’ ervaren; de angst hebben om iets mis te lopen.

Prestatiedruk kan veel slechte gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan onnodig veel stress, slapeloosheid, depressieve gevoelens en een burn-out. Als je aan het studeren bent is de kans groot dat je te maken krijgt met prestatiedruk, maar het kan ook voorkomen op je werk of als je op zoek bent naar een baan.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je op een gezonde manier kan presteren. Het kan je namelijk veel geld schelen. Als je door een burn-out -als gevolg van prestatiedruk- studievertraging oploopt kan je extra studiekosten maken. Deze wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Neem daarom genoeg tijd om je in te spannen, maar ook om te ontspannen!

Ervaar jij een belastende druk om beter te presteren dan dat je al doet? Praat erover! Schakel hulp in bij een persoon in je omgeving die je vertrouwd (ouder/verzorger/mentor/vriend(in) ). Heb jij behoefte aan een persoonlijk advies neem dan contact op via deze website met een hulpverlener. Ervaar jij zorgen rondom geldzaken? Stuur ons een chat, want wij lopen graag met je op. 

21 september 2021

Geplaatst in , ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer
zorgtoeslag

Recht op zorgtoeslag?

De zorgpremies ( = prijskaartje wat je aan de zorgverzekeraar betaald) stijgen waardoor het lastig kan zijn om ...
Lees meer

Checklist: zo voorkom je onverwachte kosten op vakantie

Ga jij deze zomer op vakantie? Wij hebben een checklist gemaakt om er zeker van te zijn dat ...
Lees meer

Mijn vriend(in) gaat anders om met geld

Het is niet erg als je allebei anders omgaat met geld. Hoe meer jullie verschillen, hoe groter de ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.