Opvallen met een sterk cv

cv

Ga je solliciteren? Steek tijd in je cv! Met een opvallend en sterk cv sta je 1-0 voor. Zo maak je de meeste kans om opgemerkt te worden en die mooie baan te veroveren. In dit artikel geven we je 10 praktische tips om je cv een goede update te geven.

Waarom een cv?
Als je solliciteert op een (bij)baan of stageplek, moet je naast een motivatiebrief bijna altijd jouw cv opsturen (Curriculum Vitae, da’s duur Latijn voor ‘levensloop’). In de brief kun je kort kwijt wie je bent, wat je aanspreekt in deze functie en in dit bedrijf. Het cv is ook erg belangrijk! Het geeft de werkgever een snel overzicht van jouw kennis, ervaring en kwaliteiten. Gebruik daarom deze tips om je cv top voor elkaar te hebben.

1. Geef je cv een overzichtelijke lay-out. Dus: alles in één rustig lettertype, duidelijke (vetgedrukte) titelkopjes en gelijke opsommingstekens. Zorg dat alles op één A4’tje past.

2. Maak je cv aantrekkelijk, het oog wil zeker ook wat! Je kunt alle titels een frisse kleur geven of bijvoorbeeld strakke lijntjes zetten tussen de verschillende onderdelen. Maak het niet te bont, maar enkele passende kleuren of vormen kunnen je cv wel een persoonlijke, opvallende twist geven.

3. Noem je belangrijkste contactgegevens. Minimaal je naam, e-mail en telefoonnummer. Ook je LinkedInprofiel kun je toevoegen als link. Gebruik trouwens geen e-mailadres met een gekke (bij)naam. Dit valt op en is niet handig als je graag serieus wilt worden genomen.

4. Voeg een leuke, maar nette foto toe. Zie dit als een kans om een positieve indruk achter te laten! Natuurlijk gebruik je geen vakantiefoto of feestkiekje op je cv. Als het om deze baan gaat wil je graag serieus en geïnteresseerd overkomen. Dat mag je foto ook uitstralen.

5. Voeg je opleiding(en) toe in de juiste volgorde. Dus jouw meest recente studie plaats je bovenaan.

6. Voeg je relevante werkervaringen toe. Wanneer je nog weinig of geen vaste banen hebt gehad, is het goed om je bijbaantjes te vermelden. Je laat dan zien dat je actief bent en bereid om te werken. Stages laten zien dat je ervaring hebt opgedaan in je studierichting. Ook je werkervaring zet je weer in de juiste volgorde, dus het nieuwste bovenaan.

7. Houd je beschrijvingen echt kort en bondig. Eén of twee zinnen zijn genoeg, waarin je laat zien wat je taken waren in je (bij)baan of stage. Maak je lezer maar nieuwsgierig, de rest kun je dan later vertellen!

8. Zet bovenaan, of in een linkerkolom van je cv een korte persoonsbeschrijving. Dit mag je ook visueel weergeven met balkjes. Hier is plek om je sterke kanten (kwaliteiten) en eigenschappen te noemen. Probeer dit aan te passen aan de functie waarop je solliciteert, zodat jij als persoon aantrekkelijk wordt voor de functie.

9.  Een cv moet goed leesbaar en foutloos zijn. Check je cv nog één of twee keer op spelfouten of laat iemand anders dit doen die daar goed in is.

10. Sla je cv op in een pdf (en check nog een keer). Dan kan er niks meer verspringen en het komt netter over. Bovendien ontvangen de meeste werkgevers je cv ook het liefst in pdf.

Met deze tips sla je de plank nooit mis. Tot slot: Zoek gerust een paar mooie voorbeelden van cv’s op, maar doe vooral wat bij jou past en wat jou als persoon sterk naar voren laat komen. Check eens bij vrienden of familie of dit ook echt gelukt is.
Veel succes met het vinden van een baan!

18 september 2020

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

6 tips: Goedkoop sporten voor studenten

Alles wijst erop: sporten is gezond! Maar hoe houd je dit betaalbaar tijdens je studie? Wij hebben een ...
Lees meer
werken in de horeca als jongere

Vacatures voor jongeren

In het kort: Zoek jij een bijbaan, kijk dan eens op onderstaande vacaturesites.Weet je niet wat voor een ...
Lees meer
bijbaan student horeca

20 redenen om te werken

Wat is jouw motivatie om te werken? Misschien geld verdienen? Ook al heb je soms misschien geen zin ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.