Op tijd je studiefinanciering stopzetten

shutterstock_363900668

Stoppen met je studie? Nadat je bent uitgeschreven voor je opleiding, kun je beter niet vergeten ook je stufi en reisproduct stop te zetten bij DUO. Zo voorkom dat je studieschuld onnodig verder oploopt.

Wanneer je niet tijdig uitschrijft, heb je teveel studiefinanciering ontvangen. Je hebt hierdoor een schuld en moet het geld terugbetalen. (Lees hier verder als je hulp nodig hebt bij het oplossen van je studieschuld.) Je kunt dus beter elke wijziging in je situatie direct doorgeven aan DUO. De Wijzigingshulp laat zien wat je moet doen in jouw situatie.

Studentenreisproduct
Als je recht op studiefinanciering stopt, vervalt ook je recht op een studentenreisproduct. Handig dus om het reisproduct dan ook gelijk af te melden: in elk geval uiterlijk op de 10e dag van de eerste maand waarin je geen recht meer op stufi hebt. Dit doe je bij een ophaalautomaat van de OV-chipkaart. De hoge boetes als je er toch mee doorreist kun je vast wel leuker besteden: de eerste maand kost dit €75 per halve kalendermaand en daarna €150.

Eerder stoppen of niet gestart
Soms zijn er omstandigheden waardoor je besluit tussentijds met je studie te stoppen. Geef ook dit zo snel mogelijk door bij DUO. Als je uitschrijft vòòr 1 mei, kun je mogelijk een behoorlijk deel van het lesgeld terugkrijgen. Hoe vroeger hoe beter! Je stuurt hiervoor een ‘verzoek terugbetaling lesgeld’ in, met bewijsmateriaal dat je aan de voorwaarden voldoet.
Ben je wel ingeschreven, maar toch niet gestart met het schooljaar? Bij uitschrijving vóór 1 oktober hoef je sowieso geen lesgeld te betalen.

1-februariregeling
Stop je al in het eerste jaar van je studie? Zorg dan (als het even kan) dat je vóór 1 februari je stufi hebt stopgezet. Dan hoef je namelijk jouw studiebeurs en reisproduct vaak niet terug te betalen. Let wel goed op de voorwaarden. Voor je lening gaat dit helaas niet op.

27 september 2019

Geplaatst in ,

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Nieuw studiejaar, nieuwe kosten: zo heb jij je uitgaven en inkomsten op een rijtje

De vakantie is alweer voorbijgevlogen... Dat betekent niet meer uitslapen, luieren op de bank of afspreken met je ...
Lees meer

Hoe ga jij 2021 in?

Na een bizar 2020, is er een nieuw jaar aangebroken. Hoe ga jij het nieuwe jaar in? Blij, ...
Lees meer

Zorgverzekering: tijd om over te stappen?

Vanaf 12 november mag je weer overstappen naar een andere zorgverzekering voor 2021. Je kunt dan als je ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.