Op tijd je studiefinanciering stopzetten

Stufi en studenten OV stopzetten. Je hebt geen recht meer op een studiefinanciering.

Stoppen met je studie? Als je bent uitgeschreven voor je opleiding, kun je je stufi en studenten OV stopzetten bij DUO. Dit is zowel belangrijk na je studie of als je tussentijds stopt. Vergeet dit niet, want je hebt eigenlijk geen recht meer op een studiefinanciering. Stop de uitbetaling en voorkom dat je studieschuld oploopt.

Schrijf je tijdig uit, zodat je geen uitbetaling van je studiefinanciering ontvangt. Hierdoor loop je een schuld op en moet je het geld terugbetalen. Je kunt dus beter elke wijziging in je situatie direct doorgeven aan DUO. De Wijzigingshulp laat zien wat je moet doen in jouw situatie.

Studentenreisproduct stopzetten

Als je recht op een studiefinanciering stopt, vervalt ook je recht op een studentenreisproduct. Je kan je studenten OV dan ook gelijk stopzetten: in elk geval uiterlijk op de 10e dag van de eerste maand waarin je geen recht meer op studiefinanciering hebt. Dit doe je bij een ophaalautomaat van de OV-chipkaart. De hoge boetes die je krijgt als je je studenten OV niet stopzet en er toch mee doorreist kun je leuker besteden: de eerste maand kost dit €75 per halve kalendermaand en daarna €150.

Tussentijds stoppen met studie

Soms zijn er omstandigheden waardoor je besluit tussentijds met je studie te stoppen. Geef ook dit zo snel mogelijk door bij DUO. Als je uitschrijft vóór 1 mei, kun je mogelijk een behoorlijk deel van het lesgeld terugkrijgen. Hoe vroeger hoe beter! Je stuurt hiervoor een ‘verzoek terugbetaling lesgeld’ in, met bewijsmateriaal dat je aan de voorwaarden voldoet.
Ben je wel ingeschreven, maar toch niet gestart met het schooljaar? Bij uitschrijving vóór 1 oktober hoef je sowieso geen lesgeld te betalen.

1-februariregeling

Stop je al in het eerste jaar van je studie? Zorg dan (als het even kan) dat je vóór 1 februari je stufi hebt stopgezet. Dan hoef je namelijk jouw studiebeurs en reisproduct vaak niet terug te betalen. Let wel goed op de voorwaarden. Voor je lening gaat dit helaas niet op.

Heb je vragen over geldzaken? Neem dan contact met ons op via de chat.

15 november 2021

Geplaatst in ,

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Wat moet je regelen als je gaat samenwonen?

Met deze tool weet je wat je moet regelen als je samenwoont of plannen hebt om te gaan ...
Lees meer

Schulden? Zoek hulp!

Steeds meer mensen zoeken hulp bij schulden, meldt dit artikel van de NOS. Heb jij schulden, of misschien ...
Lees meer

Tweedehands kopen en verkopen

Heb je ooit overwogen om tweedehands spullen te kopen? Of om spullen die je niet meer gebruikt te ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.