Moet ik aangifte doen van mijn belasting?

Belasting, belastingaangifte, geld terugkrijgen, overheid, belastingtips

Belastingen vormen het grootste deel van de inkomsten van de overheid en alle inwoners van Nederland betalen hieraan mee. Als je werkt, wordt een deel van je loon ingehouden en betaald aan de staat. Dit is een zogenoemde voorheffing. Hoeveel belasting je moet betalen hangt van meer dingen af dan alleen van je salaris. Daarom moet je aangifte doen, zodat er een definitieve belastingberekening gemaakt kan worden. Als er teveel loon is ingehouden dan krijg je dit terug. Als blijkt dat je nog meer moet afdragen, moet je bijbetalen.

Is iedereen verplicht om aangifte te doen? Als je een brief hebt ontvangen omdat er waarschijnlijk te weinig is ingehouden op je loon, dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Heb je geen brief gekregen? Dan hangt het van wat er uit je aangifte komt af of je hem moet insturen. Dat leggen we hieronder verder voor je uit:

Je kunt online aangifte doen via Mijn Belastingdienst. Pas als je de gegevens verstuurd, heb je daadwerkelijk aangifte gedaan. Als blijkt dat je €45 of meer moet bijbetalen, dan ben je verplicht de aangifte in te sturen. Doe dit dan vóór 14 juli, anders krijg je een boete.
Als na het invullen van je gegevens blijkt dat je €14 of minder terugkrijgt, hoef je de aangifte niet te versturen. De belastingdienst betaalt namelijk alleen bedragen van 15 euro of meer terug. Moet je €15 of meer terugkrijgen? Stuur dan je aangifte in, dan krijg je het geld terug.

Als jongere heb je aardig wat kans op belastingvoordeel. Dit betekent vaak dat er meer loon is ingehouden dan nodig was, en dat je dus geld terugkrijgt. Check dit artikel om hier meer over te lezen.

Vind je het nog erg lastig en kan je wel wat hulp gebruiken? Vraag dan aan een vriend of een familielid om je te helpen.

Vanaf 1 maart kun je belastingaangifte doen, deze moet voor 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst.

09 maart 2018

Geplaatst in , ,

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Concert of festival verplaatst of afgelast?

Had jij plannen om een festival of concert te bezoeken deze zomer? Grote kans dat deze is verplaatst ...
Lees meer

Aanmelden voor numerus fixusopleidingen?!

Het NOS meldde afgelopen week dat de loting terugkeert bij populaire studies, in plaats van de numerus fixus, ...
Lees meer

Afgestudeerd en op zoek naar werk

Heb je een studie afgerond en ben je nu op zoek naar je eerste baan? In dit artikel ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.