Mobieltje op afbetaling is lening

Heb jij binnenkort een nieuwe mobiele telefoon nodig? Let goed op voordat je een abonnement afsluit! Vanaf 1 mei 2017 worden telefoonabonnementen met een mobieltje op afbetaling geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit betekent dat jouw abonnement wordt gezien als lening. Een BKR-registratie kan vervelende gevolgen hebben.

Een groot deel van de Nederlandse jongeren heeft een mobieltje op afbetaling. Gemakkelijk toch? Je hoeft niet in één keer een groot bedrag neer te tellen, maar betaalt elke maand een vastgesteld bedrag. Na één of twee jaar is de mobiel afbetaald en jouw eigendom.

Strenge regels mobieltje op afbetaling
Het lijkt inderdaad gemakkelijk, maar tegenwoordig zijn de regels strenger. Als je een nieuw telefoonabonnement afsluit voor een mobiele telefoon vanaf €250,- krijg je een BKR-registratie. Deze registratie blijft vijf jaar zichtbaar bij het BKR, ook al is je telefoon helemaal afbetaald.

Een BKR-registratie kan gevolgen hebben voor je latere uitgaven. Zo is het bijvoorbeeld moeilijker om een nieuw telefoonabonnement af te sluiten op afbetaling. En wanneer je een huis wilt kopen is het helemaal verstandig om geen BKR-registraties te krijgen. Een BKR-registratie betekent namelijk dat je minder hypotheek kunt krijgen.

Tips voor als je een nieuw mobieltje nodig hebt
Wanneer je dus op zoek bent naar een mobiele telefoon, let dan goed op dat je niet zomaar een abonnement afsluit. Ga op zoek naar een toestel dat goedkoper is dan €250,- of reken je mobiele telefoon in één keer af en neem een sim only abonnement. Zo kun jij blijven bellen en appen met je vrienden, maar voorkom je nare situaties achteraf.