Mijn vriend(in) gaat anders om met geld

omgaan geld vriend vriendin anders verschillen

Het is niet erg als je allebei anders omgaat met geld. Hoe meer jullie verschillen, hoe groter de uitdaging is om je te verplaatsen en op zoek te gaan naar een manier die voor jullie allebei acceptabel is. Er zijn geen goede of foute geldtypes. Elk type heeft kwaliteiten. Elk type heeft valkuilen. We hebben elkaar nodig om in balans te zijn.

Robert (17) wil er verzorgd uitzien. Hij gaat de deur niet uit zonder gel in zijn haar. Merkkleding vindt hij te duur. Hij koopt zijn kleding twee keer per jaar bij een middenklasse winkel, H&M. Hij koopt dan een aantal setjes tegelijk. Als zijn vriendin opmerkt dat zijn broek te kort wordt, boeit hem dat niet. In het eerstvolgende voor- of najaar koopt hij wel weer een paar nieuwe kledingstukken. Zijn betaalrekening groeit maandelijks vanwege kleedgeld dat hij over houdt. Hij kijkt nooit naar het saldo op zijn rekening en zijn afschriften slingeren rond op zijn kamer.

Zijn vriendin Laura (18) houdt van afwisseling. Zij koopt veel en vaak kleding. Haar kledingkast puilt inmiddels uit. Aan het einde van de maand is al haar kleedgeld uitgegeven. Via haar mobiele app weet ze precies hoeveel geld er op de bankrekening staat. Haar papieren bankafschriften heeft ze stopgezet. Ze geeft niet meer uit dan er op haar rekening staat.

Wat kan Robert van Laura leren? Durf geld uit te geven. Je mag geld aan jezelf besteden. Berg je bankafschriften op en check het saldo.

Wat kan Laura van Robert leren? Leg geld apart voor onverwachte uitgaven. Je inkomen hoeft niet elke maand op. Wees tevreden met wat je hebt. Genoeg is genoeg.

09 september 2016

Geplaatst in ,

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Even lol of langer genieten?

"Wat je nu uitgeeft is leuk op korte termijn (drank, games of gokken bijvoorbeeld) maar je bereikt er ...
Lees meer

Goedkoop is soms duur

"Ik houd van merken. Daarom wacht ik liever met kopen tot ik een kledingstuk van een goed merk kan ...
Lees meer

Knap je huis op voor weinig

Veel mensen hebben juist nu de tijd om hun huis te veranderen. Nu je veel thuis zit, zie ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.