Studiefinanciering op het HBO of WO: een lening of een gift?

Studentgeld

Studeren is een kostbare investering. Zo’n zes jaar geleden ging het nieuwe leenstelsel in voor het HBO en het WO. In dit artikel leggen we je alles uit over: bijverdienen, de aanvullende beurs, DUO en wat je als student moet terugbetalen.

Lening, reisproduct en collegegeldkrediet zijn er voor iedereen. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Nieuwe stelsel


Onder de nieuwe regeling (vanaf 1 september 2015) mag je onbeperkt bijverdienen. Je studiefinanciering is in het nieuwe stelsel namelijk een lening. Die lening moet je na je studie terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma halen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering.

Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen. Dit geldt niet voor de aanvullende beurs in je eerste 5 maanden met studiefinanciering, die mag je altijd houden. Geef aan het DUO zo snel mogelijk door als je (tussentijds) stopt met je studie om onnodig terugbetalen te voorkomen.

Oude stelsel


Studiefinanciering werkt anders als je nog onder het oude stelsel valt (vóór 1 september 2015 gestart met je studie). Lees hier meer. Ben jij gestart voor deze data gestart, dan is het bedrag afhankelijk van je woonsituatie. Het oude stelsel is zo ingericht dat je als uitwonende student HBO of WO ook recht kan hebben op een uitwonende beurs. In het nieuwe stelsel bestaat de uitwonende beurs niet meer voor het HBO of het WO. Wel voor het MBO, dat lees je hier.

Heb jij een studieschuld? Bekijk hier hoe je jouw studieschuld op kan lossen.

Heb je geldzorgen? Neem dan contact met ons op via de chat of vul het contactformulier in.