Leer jezelf binnen 1 minuut te verkopen

pexels-thor-garlan-3432053

Stel je voor: je droomt over een nieuwe baan en wordt tijdens een borrel voorgesteld aan de manager van het bedrijf waar jij graag wilt werken. Weet jij precies wat je wilt zeggen om hem te overtuigen dat jij een aanwinst bent voor zijn organisatie? Je hebt maar een paar minuten om een goede eerste indruk te maken. Mis je deze kans, dan kan dat je een interessante baan met mooi salaris kosten…

Naast solliciteren op vacatures en het beschikken over een sterk cv (met behulp van een voorbeeld-cv), is jezelf binnen één minuut kunnen verkopen van grote waarde voor je volgende carrièrestap.

Vertel eens iets over jezelf…

Jezelf in korte tijd goed kunnen presenteren is iets dat je kunt leren. Met een zogenaamde elevator pitch vertel je een kort, enthousiast verhaal om jezelf voor te stellen. Zo’n pitch kun je niet alleen gebruiken voor een kort praatje in de lift of op een netwerkbijeenkomst, maar ook tijdens je sollicitatiegesprek. Een van de vragen die vaak als eerste wordt gesteld tijdens een gesprek is ‘Vertel eens iets over jezelf?’.

Schrijf je elevator pitch uit

Onderstaande onderwerpen komen aan bod in jouw verkooppraatje. Pak een pen en een leeg vel papier en schrijf de antwoorden op deze vragen op:

1. Wie ben ik?
Introduceer jezelf: noem je naam, vertel waar je vandaan komt en omschrijf jouw persoonlijkheid. Geef ook antwoord op de vraag: ‘Wat maakt jou uniek?’.

2. Wat kan ik?
Wat voor werk doe je? Hoe doe je dat? En vooral: wat kun je daarmee voor anderen betekenen? Praat zeker ook over ‘bewijsmateriaal’ om jouw kwaliteiten aan te tonen. Ben je een artistieke grafisch ontwerper? Geef aan voor welke klanten je geweldige designs hebt gemaakt.

3. Hoe kan ik helpen?
Bedenk op wat voor manieren je de ander kan helpen en spreek dit uit. Wie weet heeft die persoon daar zelf nog niet eens aan gedacht. Denk aan actiever aanwezig zijn op social media of het anders inrichten van een webshop om meer klanten aan te trekken.

4. Waar ben ik naar op zoek?
Als laatste wil je dat jouw gesprekspartner exact weet waar jij naar op zoek bent. Bijvoorbeeld een nieuwe baan, een stage of een stapje hoger op de carrièreladder.

Heb je alles uitgeschreven? Leg het een paar dagen weg of laat het anderen lezen. Blijf je verhaal aanscherpen totdat je er helemaal tevreden mee bent.

Hardop oefenen geeft zelfvertrouwen

Een goede elevator pitch is kort, bondig en duidelijk. Zorg ervoor dat je clichés als ‘spin in het web’, ‘creatieve duizendpoot’ of ‘goed kunnen omgaan met mensen’ zoveel mogelijk vermijdt, of zo goed mogelijk beschrijft. Concrete voorbeelden doen het altijd goed in een pitch.

Ga voor de spiegel staan en oefen jouw verhaal zo vaak mogelijk. Veel oefenen geeft je zelfvertrouwen. Jij moet overtuigd zijn van jezelf zodat je gesprekspartner overtuigd raakt dat jij de perfecte kandidaat bent.

Met een goed voorbereide elevator pitch verkoop jij jezelf binnen één minuut en laat je een sterke eerste indruk achter!

Dit is een gastartikel van CV.nl.

19 maart 2021

Geplaatst in

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

10 best betaalde banen voor jongeren

Als je wat extra's wil verdienen om leuke dingen te doen of bijvoorbeeld te sparen, kun je een ...
Lees meer

Aanmelden voor numerus fixusopleidingen?!

Het NOS meldde afgelopen week dat de loting terugkeert bij populaire studies, in plaats van de numerus fixus, ...
Lees meer

Besparen tijdens de kortere dagen

Op 21 december was het de kortste dag van 2020. De dagen rond Kerst en oud en nieuw ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.