Krijg ik ook huurtoeslag?

pexels-andrea-piacquadio-3960427

Huur je een huis, appartement of woonstudio? Dan kun je mogelijk een mooie tegemoetkoming krijgen: de huurtoeslag. Of jij hier recht op hebt en hoeveel, hangt af van je woninghuur, je inkomen, je leeftijd en je woonplaats. Na het lezen van dit artikel weet je er een stuk meer over!

Niet iedereen krijgt huurtoeslag. Het is vooral bedoeld om mensen te helpen die nog niet zoveel spaargeld en inkomen hebben. Jongeren vallen hier vaak ook ook onder. Hieronder een aantal belangrijke voorwaarden om huurtoeslag te krijgen:

 • Als je 18 jaar bent mag de (kale) huurprijs van je woonruimte maximaal € 442,46 per maand zijn (inclusief servicekosten).
 • Vanaf 23 jaar of ouder bent is dit maximaal € 752,33 per maand.
 • Je kunt alleen huurtoeslag aanvragen voor een zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat je woonruimte een eigen voordeur heeft, die je van binnen en buiten op slot kunt doen. Er moeten in elk geval ook een eigen woon-/slaapkamer, keuken en toilet in zitten.
 • Je staat (met je eventuele medebewoners) bij de gemeente ingeschreven op het adres waar je de huurtoeslag voor ontvangt.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of hebt een verblijfsvergunning met recht op sociale voorzieningen. (Geldt ook voor eventuele medebewoners.)
 • Het maximale vermogen/spaargeld dat je mag bezitten is € 31.340, hetzelfde geldt voor een eventuele medebewoner.
 • Hoe hoog je inkomen mag zijn hangt af van je huurprijs, je leeftijd en of je alleen of samen woont. Daarnaast gaat het om het inkomen dat je verdient, heb je een medebewoner dan wordt zijn/haar inkomen ook meegerekend. Maak een proefberekening.
 • Wanneer je alleen een studentenkamer huurt, kun je meestal geen huurtoeslag krijgen. Als het bij jouw studentencomplex wél kan, dan is dit bij je verhuurder bekend. Daar kun je dit dus even checken.

Wil je nog meer weten over huurtoeslag?

 • Bekijk alle info over huurtoeslag en bijzondere situaties op deze pagina van de Belastingdienst.
 • Wil je de toeslag aanvragen? Hier lees je hoe dat moet. Hou je DigiD bij de hand.
 • Benieuwd op welke toeslagen jij recht hebt? Bekijk het op Geldfit.nl.

Dit zijn feiten en cijfers voor het jaar 2021. De genoemde voorwaarden zijn basisregels. Check altijd zelf waar je in jouw specifieke situatie recht op hebt.

26 november 2020

Geplaatst in

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Tips over de uitgaven van een student

Als je gaat studeren krijg je te maken met uitgaven die je eerder nog niet hoefde te doen. ...
Lees meer

Duurzame alternatieven voor elke dag

Het hoeft niet duur te zijn om voor alledaagse producten duurzame alternatieven te vinden. Met een kleine investering ...
Lees meer

Stem jij ook op 15 maart?

Komende woensdag is de dag waarop veel Nederlanders naar de stembus gaan voor de Tweede Kamerverkiezingen. In de Tweede ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.