Krijg ik ook huurtoeslag?

pexels-andrea-piacquadio-3960427

Huur je een huis, appartement of woonstudio? Dan kun je mogelijk een mooie tegemoetkoming krijgen: de huurtoeslag. Of jij hier recht op hebt en hoeveel, hangt af van je woninghuur, je inkomen, je leeftijd en je woonplaats. Na het lezen van dit artikel weet je er een stuk meer over!

Niet iedereen krijgt huurtoeslag. Het is vooral bedoeld om mensen te helpen die nog niet zoveel spaargeld en inkomen hebben. Jongeren vallen hier vaak ook ook onder. Hieronder een aantal belangrijke voorwaarden om huurtoeslag te krijgen:

  • Als je 18 jaar bent mag de (kale) huurprijs van je woonruimte maximaal € 432,51 per maand zijn (inclusief servicekosten).
  • Vanaf 23 jaar of ouder bent is dit maximaal € 737,14 per maand.
  • Je kunt alleen huurtoeslag aanvragen voor een zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat je woonruimte een eigen voordeur heeft, die je van binnen en buiten op slot kunt doen. Er moeten in elk geval ook een eigen woon-/slaapkamer, keuken en toilet in zitten.
  • Je staat (met je eventuele medebewoners) bij de gemeente ingeschreven op het adres waar je de huurtoeslag voor ontvangt.
  • Jij hebt de Nederlandse nationaliteit of hebt een verblijfsvergunning met recht op sociale voorzieningen. (Geldt ook voor eventuele medebewoners.)
  • Je inkomen mag niet te hoog zijn. Als je alleen woont mag je niet meer dan € 22.700 per jaar verdienen. Als je medebewoners hebt, is het gezamenlijke inkomen € 30.825. Daarnaast mag je niet meer dan € 30.360 (spaar)geld hebben. Dat geldt ook voor eventuele medebewoners.
  • Wanneer je alleen een studentenkamer huurt, kun je meestal geen huurtoeslag krijgen. Als het bij jouw studentencomplex wél kan, dan is dit bij je verhuurder bekend. Daar kun je dit dus even checken.

Wil je nog meer weten over huurtoeslag, of een proefbereking maken?

Dit zijn feiten en cijfers voor het jaar 2020. De genoemde voorwaarden zijn basisregels. Check altijd zelf waar je in jouw specifieke situatie recht op hebt.

Geplaatst in

Lees ook

Gokken, welk type speler ben jij?

De ene persoon die gokt is de andere niet. Er zijn verschillende typen spelers, variërend van gokken uit ...
Lees meer

Help! Ik ga studeren, maar ik heb te weinig geld!

Al die bedragen tijdens het studeren, het houdt niet op: €150,- voor boeken, €2.006,- collegegeld, elke dag eten ...
Lees meer

Ziekte tijdens je studie: wat te doen?

Je studie houd je graag in de hand. Maar een burn-out, depressie of fysieke klachten, die had je ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.