Kosten waar ik nog nooit van gehoord had

kosten op jezelf wonen geldzaken tips

“Toen ik op mezelf ging wonen, had ik nog nooit gehoord van rioolheffing. Gelukkig mocht ik dat in termijnen betalen, anders had ik direct een schuld gehad.”

Julia* (26 jaar)

* De namen van de geïnterviewde jongeren zijn om privacyredenen veranderd.

Wie ben je?
Ik ben Julia, 26 jaar en ik ben muzikaal. Mijn ouders zijn gescheiden. Toen ik op mezelf wilde wonen, heb ik vier jaar lang op de wachtlijst gestaan voor een huurwoning. Mijn broer kwam met het idee om samen een huis te kopen. In ons eentje lukte dat niet. Nu woont hij boven en ik beneden. De badkamer en keuken delen we. Vier dagen in de week werk ik bij een organisatie die mensen met allerlei problemen helpt. Ik begeleid hen zodat ze weer mee kunnen doen aan de maatschappij.

Hoe kom je aan geld?
Ik krijg salaris. Ik zou wel zes uur per week meer willen werken, maar dat is nog niet mogelijk. Daarnaast kreeg ik zorgtoeslag. Dat was nog even vervelend. Toen ik meer ging werken, had ik dat niet doorgegeven. Toen men daar achter kwam moest ik de zorgtoeslag terugbetalen. Verder verkoop ik soms kleding via Marktplaats.

Waar geef je je geld aan uit?
Het is best duur om op jezelf te wonen. Er zijn ook kosten waar je nog nooit van gehoord hebt. Samen met mijn broer heb ik een betaalrekening. We storten hier allebei geld op. Hiermee betalen we de hypotheek, energie, water, verzekering, rioolheffing, internet en de boodschappen. De hypotheekadviseur heeft een speciale broer/zus hypotheek aangeraden, hiermee voorkomen we ellende als een van ons tweeën niet kan betalen.

We hadden afgesproken om samen schoon te maken. Dat werkte niet, sinds die tijd huren we een huishoudelijke hulp in.

Met mijn vakantiegeld heb ik de belastingschuld van de zorgtoeslag afgelost. Verder leg ik geld apart voor onverwachte dingen en om het eigen risico van de zorgverzekering te kunnen betalen.

Ik pin een keer per maand € 140,- voor alle contante uitgaven. Op die manier voorkom ik dat ik mijn rekeningen niet kan betalen omdat ik teveel gepind heb. Kleding koop ik niet zoveel, daar is geen geld meer voor. Verder heb ik nog mijn telefoonabonnement en de kosten van de auto. Als deze auto kapot gaat, weet ik niet waar ik het geld vandaan moet halen om een andere te kopen.

Hoe houd je overzicht in je geldzaken?
Het allerbelangrijkste vind ik dat de woonkosten betaald worden. Ik wil mijn broer niet mee de afgrond intrekken als ik niet meer kan betalen. Ik bewaar ook contant geld bij mijn moeder thuis. Dan kom ik er niet zo snel aan.

Verder houd ik mijn saldo in de gaten en voordat mijn telefoonabonnement wordt afgeschreven check ik of ik dan nog wel boodschappen kan doen. Soms besluit ik dan om snel nog even te pinnen, zodat ik boodschappen kan blijven doen. Als ik dan de volgende maand mijn abonnement direct betaal, wordt mijn telefoon niet afgesloten.

Wat is je levensmotto?
Geniet van het leven. Leuke dingen doen met vrienden hoeft geen geld te kosten.

Welke tips heb je voor jongeren bij het omgaan met geld?

  • Maak het jezelf moeilijk om geld van je spaarrekening af te halen! Sinds ik een mobiel bankieren app op mijn telefoon heb, merk ik dat ik me te snel rijk reken. Het is veel te makkelijk om daarmee snel even een paar honderd euro van mijn spaarrekening over te boeken naar de betaalrekening voor nieuwe kleding. Daardoor slinkt mijn spaargeld wel erg snel. Als ik dan een dure autoreparatie krijg, heb ik een probleem. De app is een soort verleiding waar ik niet aan moet toegeven. Toch vind ik de app nog te handig om hem te verwijderen. Zo weet ik in ieder geval hoeveel geld er nog op mijn rekening staat.
  • Sluit een telefoonabonnement af met het aantal minuten/MB’s dat bij jou past. Of stel je telefoon in dat je een melding krijgt als je je limiet bereikt. Of wissel van provider en neem een onbeperkt abonnement. Ik betaalde steeds heel veel doordat ik meer gebruikte dan ik had afgesproken. Sinds ik voor een onbeperkt abonnement heb gekozen, zijn er geen verrassingen meer. Bovendien is het goedkoper dan mijn vorige abonnement.
  • Vergeet niet om bij de belastingdienst te melden als je (meer) geld gaat verdienen, anders moet je geld terugbetalen. Schulden zijn niet tof.

23 september 2016

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer
Studenten startkwalificatie

Wat is een startkwalificatie?

Een startkwalificatie vergroot de kans op een (latere) baan. Tot je 18e jaar heb je kwalificatieplicht. Dit betekent: ...
Lees meer

Kan ik studeren met een verblijfsvergunning?

Met een verblijfsvergunning mag je studeren. Je kúnt ook recht hebben op studiefinanciering.  Ook als niet-Nederlander met een verblijfsvergunning ...
Lees meer
Sociale huurwoning

Hoe kom ik aan een sociale-huurwoning?

Het is in deze tijd geen geheim dat het vinden van een woning superlastig kan zijn. Het kan ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.