Jong in èn uit de schulden

Steeds meer jongeren hebben schulden bij de overheid. Zij kunnen bijvoorbeeld de zorgverzekering niet betalen, hebben problemen met toeslagen of moeten veel studiekosten terugbetalen. Maar hoe voorkom je dit? En wat doe je als je er uit wilt komen?
Oorzaken
Meer dan 10.000 jongeren tussen de 18 en 24 jaar lopen bij schuldhulpverlening. 15 procent van de mbo-ers geeft aan dat ze geldproblemen hebben.
Volgens hulpverleners raken jongeren vaak in de schulden door hun zorgverzekering. Of door het systeem van zorg- en huurtoeslagen: soms moet je plotseling grote bedragen terugbetalen, die je net even niet hebt. Ook door studieleningen raken veel jonge mensen in de problemen.
Vaak begint het ermee dat iemand niet goed weet hoe alles werkt, of het risico niet ziet. Als je de situatie niet begrijpt, kun je er ook niet goed op voorbereid zijn dat je gevaar loopt om in de schulden te raken. We schreven hier eerder over schulden.
18 jaar
Word je 18 dan ben je ook opeens verantwoordelijk voor veel financiële zaken. Denk hierbij aan je zorgverzekering, je belastingaangifte, je zorg- en huurtoeslag. Ook mag je vanaf dan rood staan op de bank. Wanneer je niet weet hoe deze dingen werken en wat er van je verwacht wordt, is dit best lastig. Daarom is het belangrijk om al je geldzaken eens door te spreken. Bijvoorbeeld met je ouders, een goede kennis of iemand anders die het je allemaal rustig kan en wil uitleggen.
Minder relaxed
Schulden geven stress. Hierdoor ben je minder goed op school of in je werk. Je leeft dan meer in het hier-en-nu en kijkt minder naar de toekomst. Dit kan de problemen ook weer verergeren.
Ook heeft het invloed op je relaties, want je familie, vrienden of partner kunnen merken dat je minder relaxed bent. Het is belangrijk om je geldproblemen aan te pakken voordat ze erger worden. Veel mensen schamen zich voor hun schulden. Dat is normaal, maar niet nodig. Vertel erover aan iemand die je vertrouwt. En vraag hulp.
Hulp
Als je vragen hebt of hulp zoekt, kun je ook contact opnemen met MoneyFit. Wij helpen je graag op weg en kunnen je ook in contact brengen met een jongerenmaatje, als je dat wilt.
Lees ook
Week van het geld
Mentaal fitter zonder geldzorgen?
Bijna opgelicht!
Heb je vragen?
Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.