Bijna alle jongeren moeten, zodra ze 18 jaar zijn, wel met geldzaken bezig. Toch hoor je er vaak niet zoveel over. Wij interviewen verschillende jongeren om ze te vragen hoe zíj hun geldzaken aanpakken. Lees mee hoe Lisa dit doet!

Wie ben je?

Ik ben Lisa, ik ben 19 jaar, ik studeer momenteel, Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken in Haarlem. Ik zit nu in mijn tweede jaar. Ik woon in Delft op kamers, omdat ik daar vandaan komt. Daar zit ik ook bij een studentenvereniging.

Hoe ben jij opgevoed met het onderwerp geld?

Mijn ouders hebben mij best wel opgevoed met het idee van het is jouw geld en je moet er verstandig mee omgaan: als het op is is het op en dat is dan jouw probleem. Ik ben van mezelf altijd best wel voorzichtig met geld. Mijn ouders hebben altijd die verantwoordelijkheid best wel bij mij neergelegd om er mee om te leren gaan. Ik geef dus niet heel snel geld uit, ik denk er eerst vaak over na en dan koop ik het pas.

Hoe kom je aan geld?

Mijn ouders ondersteunen deels, ik krijg een bepaald bedrag per maand van hun. Voor de rest leen ik bij DUO, ik probeer zo min mogelijk te lenen. Ik heb in mijn eerste maand bijgehouden hoeveel geld ik uitgaf en kwam erachter dat ik uiteindelijk mijn lening omlaag kon doen: dat was wel een fijn gevoel.  

Hoe zie je dat studenten of mensen in jouw omgeving omgaan met geld?

Ik merk dat mensen die op kamers wonen vaak meer bewustwording hebben qua geld dan mensen die bij hun ouders wonen. Zij hebben vaak mindere kosten waardoor ze op een andere manier met geld omgaan: ze kunnen het makkelijker uitgeven. Op mijn studentenvereniging zie ik dat veel studenten gewoon (maximaal) lenen.

Hoe sta je er financieel voor?

Ik sta er eigenlijk wel goed voor, ik heb een buffer voor het geval dat er iets onverwachts gebeurt waar ik geld voor nodig heb.

Ik vind die lening toch soms wel vervelend, omdat je ergens weet dat het ook na je studie nog gevolgen heeft, maar je kan er ook niet echt omheen…

Maak je je wel eens zorgen om geld?

Niet heel erg. Ik vind die lening toch soms wel vervelend, omdat je ergens weet dat het ook na je studie nog gevolgen heeft, maar je kan er ook niet echt omheen…

Heb jij inzicht in je geldzaken? Hou jij je geldzaken bij?

Eerder toen ik al mijn afschriften van de bank op papier kreeg, hield ik alles bij waar ik mijn geld aan uitgaf. Op dit moment iets minder, maar ik probeer het nog steeds een beetje bij te houden via een app van de bank.

Denk na voordat je iets koopt, neem even twee/drie dagen de tijd: heb ik het echt nodig?

Welke tip wil je meegeven?

Denk na voordat je iets koopt, neem even twee/drie dagen de tijd: heb ik het echt nodig? Daarnaast: zorg dat je een buffer hebt! Stel dat je bijvoorbeeld je ineens je eigen risico moet betalen dan is het fijn als je het bedrag op je rekening hebt staan.

Lijkt het je leuk om mee te doen met een interview? Of heb jij vragen, maak jij je zorgen over je financiën? Neem contact met ons op!