“Je kunt veel minder uitgeven dan je denkt. Met kleine dingen kun je uiteindelijk een hoop geld besparen!”

Ontwerp zonder titel (6)

Bijna alle jongeren moeten wel met geldzaken bezig. Toch hoor je er vaak niet zoveel over. Wij interviewen verschillende jongeren om ze te vragen hoe zíj hun geldzaken aanpakken. Lees mee hoe Tjitske dit doet!

Wie ben je?

Ik ben Tjitske, ik ben 20 jaar oud, ik studeer bedrijfseconomie en daarnaast geef ik één dag in de week les op een middelbare school. In het weekend werk ik als gastouder. Verder woon ik in een gezellig studentenhuis in Zwolle.

Hoe ben je opgevoed qua geldzaken?

Vanaf jongs af aan ben ik opgevoed met het idee dat je zelf voor je eigen geld moet zorgen. Ik heb bijvoorbeeld nooit kleedgeld gehad en vanaf mijn 12e kreeg ik geen zakgeld meer en leerde ik zelf voor mijn geld zorgen. Wat ik verder heb meegekregen is letten op korting, waar mogelijk tweedehands kopen en niet het nieuwste kopen als het niet nodig is.

Wat zijn jouw inkomstenbronnen?

Ik verdien geld door mijn baan als docent en als gastouder. Daarnaast ontvang ik studiefinanciering en krijg ik een aanvullende beurs.  

Heb jij inzicht in je geldzaken? Hou jij je geldzaken bij?

Ik heb een standaard overzicht voor het hele jaar en verder probeer ik elke maand als ik weet dat ik wat krapper zit een budgetplanner/begroting te maken voor die maand.

Hoe sta je er op dit moment financieel voor?

Ik sta er oké voor, mijn buffer is niet heel groot maar dit komt doordat ik afgelopen jaren grote uitgaven heb gehad, waar ik nog van aan het herstellen ben. Maar ik kan rondkomen en heb hier en daar ruimte om wat leuks te doen.

Maak je wel eens zorgen om geld?

Ja, vaker dan ik zou willen. Vanuit mijn studie bedrijfseconomie vind ik het leuk om een begroting te maken en ervoor te zorgen dat ik precies genoeg geld heb. Als ik dan iets te veel uitgeef, krijg ik snel stress en last van zorgen.

Met die kleine dingen kun je uiteindelijk een hoop geld besparen!

Welke tip wil je meegeven?

Dat je minder geld uit kan geven dan je denkt. Als ik kleding koop dan koop ik dat meestal tweedehands: ook een stuk duurzamer! Of, kraanwater bestellen op terras. Met die kleine dingen kun je uiteindelijk een hoop geld besparen!

Lijkt het je leuk om mee te doen met een interview? Of heb jij vragen, maak jij je zorgen over je
financiën? Neem contact met ons op!

08 oktober 2020

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Betaalbaar beginnen met muziek maken

Zou je wel eens een instrument willen leren spelen, maar heb je er niet veel geld voor? Er ...
Lees meer
belastingteruggave

Kan ik belasting terugvragen over mijn salaris?

In het kort: Je betaalt belasting over je loon of uitkering.Bij de belastingdienst kun je uitzoeken of je ...
Lees meer
Tiny wonen, waarom en hoe

Tiny wonen, een optie voor jou?

Tiny wonen; een duurzame en trendy manier van wonen. Heb jij er wel eens van gehoord? Het is ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.