‘Het is best overweldigend als je op je 18e opeens al je geldzaken moet regelen’

Kopie van Zonder titel

Bijna alle jongeren moeten wel met geldzaken bezig. Toch hoor je er vaak niet zoveel over. Wij interviewen verschillende jongeren om ze te vragen hoe zíj hun geldzaken aanpakken. Lees mee hoe Roos dit doet!

Wie ben je?

Ik ben Roos, ik studeer verpleegkunde in Zwolle. Ik woon doordeweeks in Zwolle en in het weekend ga ik naar mijn ouders in Nijkerk. Daar heb ik ook een bijbaantje in een bejaardentehuis.

Vind je geld belangrijk?

Het heeft geen grote rol in mijn leven, maar dat komt ook omdat ik nooit heel erg geldtekort heb gehad, waardoor ik nooit heel erg op mijn geld heb moeten letten. Maar je kunt natuurlijk ook niet zonder 😉

Maak je je wel eens zorgen om geld?

De laatste tijd niet meer. Voordat ik ging lenen nog wel, toen wist ik niet hoe ik alles moest gaan betalen. En lenen was gewoon een grote stap: het voelde gek om geld uit te geven wat niet van mij was.

“Lenen was gewoon een grote stap: het voelde gek om geld uit te geven wat niet van mij was”.

Hoe kom jij aan je geld? Wat zijn je inkomstenbronnen?

Ik leen geld per maand van DUO en krijg daarnaast een aanvullende beurs van de overheid. Verder werk ik als bijbaan in een bejaardentehuis.

Hoe sta jij er financieel voor?

Wel goed! Ik leen dan bij DUO en daardoor heb ik genoeg geld om rond te komen.

Heb je inzicht in je geldzaken?

Best wel. Ik maak altijd aan het begin van het jaar een begroting. Dan bepaal ik hoeveel geld ik uit kan geven aan kleding, eten en drinken en mijn kamer. Het geld wat ik verdien met mijn bijbaantje gebruik ik dan voor leuke dingen. Vervolgens hou ik me ook aan de begroting. Daarnaast heb ik verschillende spaarrekeningen voor grotere uitgaven zoals kleding of een nieuwe telefoon.

Je hebt het best goed op een rijtje! Heb je ooit hulp gehad om je geldzaken op een rijtje te krijgen?

Ja, het was best overweldigend om toen ik 18 werd, veel geldzaken opeens allemaal zelf te moeten regelen. Gelukkig heeft mijn vader toen geholpen en dingen uitgelegd en zo vind je daar wel een beetje je weg in. Ook heb ik les gehad op school in hoe je je inkomsten en uitgaven op een rijtje krijgt.

Heb je nog een tip voor andere jongeren?

Voor mij werkt het heel goed om elke maand geld apart te zetten wat ik wil sparen, zodat je niet in één keer een enorme uitgave hebt die je niet kunt betalen. Daarnaast geef ik mezelf als het ware kleedgeld wat ik uit mag geven van mezelf; dat werkt ook goed.

Lijkt het je leuk om mee te doen met een interview? Of heb jij vragen, maak jij je zorgen over je financiën? Neem contact met ons op of stuur ons een berichtje via de chat op de website!

28 mei 2020

Geplaatst in

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Gokken, welk type speler ben jij?

De ene persoon die gokt is de andere niet. Er zijn verschillende typen spelers, variërend van gokken uit ...
Lees meer

Ongelukje… wat doe je dan?

Breken, scheuren, deuken en kraken... Pech zit vaak maar in een klein hoekje. Wat doe je als je ...
Lees meer

Hoe spaar je je volgende vakantie bij elkaar?

Het kan een flinke kostenpost zijn, maar wél een hele gewenste: de vakantie. Hét moment van het jaar ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.