”Dankzij de crisis spaar ik veel meer en krijgt mijn spaarrekening een boost.”

Vanaf je 18e komen er veel geldzaken op je af. Hoe gaan wij jongeren hier eigenlijk mee om? Wij vroegen het deze week aan Koen.

Wie ben je?

Hey! Ik ben Koen, woon in Zaandam en ben 22 jaar. Ik ben derdejaars student Sociaal werk, aan Hogeschool Inholland in Amsterdam.

Hoe verdien je je geld?

Ik loop stage in de Gehandicaptenzorg en krijg hier per maand ongeveer 300 euro stagevergoeding voor. Dit is mijn enige inkomstenbron, want ik krijg geen (kleed)geld van mijn ouders en heb geen andere bijbaan.

Waar geef je het meeste geld aan uit?

Het meeste geld gaf ik uit aan eten. Ik zeg gaf, want vóór de lockdown hield ik ervan om te lunchen op het terras of ergens wat te gaan drinken. Zo af en toe geef ik wat grotere bedragen uit aan mijn vishobby of als ik ga shoppen voor kleding. Dit doe ik niet zo vaak, maar één keer in de drie/vier maanden geef ik dus wel wat grotere bedragen uit. Verder heb ik geen grote uitgaven, want sinds dit studiejaar betalen mijn ouders mijn collegegeld.

Via mijn Bankierenapp heb ik een spaarrekening en meerdere spaarpotjes aangemaakt.

Heb je een goed overzicht in je uitgavenpatroon?

Ik heb best een goed overzicht. Via mijn Bankierenapp heb ik een spaarrekening en meerdere spaarpotjes aangemaakt. Zo maak ik bijvoorbeeld maandelijks een bedrag over voor toekomstplannen. Het handige aan spaarpotjes via de App is dat je duidelijk overzicht krijgt. Je kunt hiermee een doel stellen met een einddatum, de App geeft dan aan hoeveel je per maand moet sparen.

Ik heb mij zeker wel eens zorgen gemaakt over geld.

Heb jij wel eens geldzorgen?

Ik heb mij zeker wel eens zorgen gemaakt over geld. De eerste vier jaar van mijn studie heb ik het collegegeld zelf betaald, hier kreeg ik enorm veel stress van. Helaas is het collegegeld op het hbo anders geregeld dan op het mbo, want je studiefinanciering is een lening en geen prestatiebeurs. Dit zorgde voor zo veel stress dat mijn ouders besloten de laatste twee jaar van mijn collegegeld te betalen.

Waar leer je hoe je met geld om moet gaan?

Ik leer veel van de mensen om mij heen. Zo spreek ik vrienden die al uit huis zijn en vraag ik hoe zij het aanpakken. Ook mijn ouders kan ik veel vragen stellen over geldzaken.

Heeft de coronacrisis invloed op je inkomsten en uitgaven?

Gelukkig ben ik niet afhankelijk van een horecabaan, maar kan ik rekenen op mijn stagevergoeding. Qua uitgaven hebben de maatregelen zeker weten invloed. Mijn grootste uitgavenpost; eten buiten te deur, dat zit er niet meer in. Dankzij de crisis spaar ik veel meer en krijgt mijn spaarrekening een boost. En dat is ook wel eens lekker kan ik je zeggen.

Welke Moneytip zou jij willen geven aan anderen?

Zorg voor overzicht in je inkomsten en uitgavenpatroon. Nadat je inzicht hebt in hoeveel je overhoudt per maand, werkt het voor mij heel goed om een vast bedrag te sparen. Kies hiervoor wel een reëel en haalbaar bedrag, want het is ook belangrijk dat je nog leuke dingen kan doen van het geld dat je verdient.

Heb jij na het lezen van dit artikel vragen? Of zit je met andere vragen rondom geld? Neem dan gerust contact met ons op via de chat hier beneden.