Hoeveel wil je verdienen?

Ben je starter op de arbeidsmarkt en druk met solliciteren? Bereid je dan voor op de vraag hoeveel je wilt gaan verdienen bij het bedrijf waar je solliciteert. Wat moet je hierop antwoorden?
Onderhandelen over je salaris is onderdeel van een sollicitatieprocedure. Bij sommige bedrijven wordt naar je salarisindicatie gevraagd nog voor je op gesprek komt. Bij andere komt het aan bod na de eerste kennismakingsgesprekken, of bij een officieel aanbod. Wees slim en denk hier van tevoren alvast over na.
Als je geluk had, heb je tijdens de stages van je opleiding een stagevergoeding gekregen. En misschien heb je een bijbaantje gehad, waar je waarschijnlijk net iets meer verdiende dan het minimumloon. Met een diploma, competenties en ervaring op zak, ben je veel meer waard, maar hoeveel is dat? En hoe kun je dat het beste zeggen?
Op de website van Intermediair kun je het salariskompas invullen. Door gegevens in te vullen, zoals het aantal jaren werkervaring dat je hebt, de grootte van het bedrijf in kwestie en de mate van verantwoordelijkheid in je functie, krijg je een indicatie van wat anderen met hetzelfde profiel gemiddeld verdienen. Dit is natuurlijk slechts een gemiddelde. Denk ook na over bij wat voor soort bedrijf je solliciteert en wat de functie precies inhoudt. Benader ook eens mensen uit je netwerk. Wat zouden zij willen verdienen als ze deze functie bij dat bedrijf zouden hebben?
In gesprek over dit onderwerp, is het aan te raden om niet één bedrag te noemen, maar een bedrag tussen minimaal dit en maximaal dat. Dit toont flexibiliteit en motivatie voor de functie.
Denk je erover om tijdens het solliciteren zelf over je salaris te beginnen? Doe dit niet te vroeg. Je kunt het beste wachten tot er een officieel aanbod ligt, daar kun je namelijk goed over onderhandelen. Dit biedt ook ruimte om eerst te onderzoeken of jij en het bedrijf wel bij elkaar passen; een minstens zo belangrijke vraag.
Veel succes!
Lees ook
Week van het geld
Belastingvoordeel voor studenten
Overzicht in je uitgaven? Open een VL-rekening!
Grip krijgen op je geld
Heb je vragen?
Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.