Hoe vind je een geschikte stage?

Een stage is een periode waarin je jezelf kunt ontwikkelen en laten zien. Het is de eerste stap op de arbeidsmarkt. Voordat je begint moet je natuurlijk een geschikte stage vinden. Zeker in deze tijd van stageschaarste kan het lastig zijn, dus hoe pak je het aan? En waarom is een stage eigenlijk zo’n goede aanvulling op je studie? Je leest het hier!
Waarom is een stage zo’n
goede aanvulling op je studie?
Een stage biedt een aantal grote voordelen en zorgt voor een betere positie op de arbeidsmarkt.
1. Je doet
praktijkervaring op
Een stage is de kans om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Tegelijkertijd kom je erachter wat er echt van je gevraagd wordt als werknemer en wat jouw sterke punten zijn of waarin je je juist kan ontwikkelen. Dit maakt een stageperiode heel waardevol.
Vooral voor universitaire studies geldt dat er een grote kloof is tussen studeren en werken. Bovendien is een stage vaak geen verplicht onderdeel van een opleiding. De kloof tussen een studie en het werkveld wordt kleiner door middel van een stageperiode. Je leert hoe het er op de werkvloer aan toe gaat en wat je aan jouw theoretische kennis hebt.
2. Je bouwt aan je
toekomst en netwerk
Een stageplaats is vaak een opstap naar een echte baan, nadat je een diploma hebt behaald. Als je een relevante stage hebt gedaan, kun je dit op je cv zetten. Je bouwt daardoor je cv op met werkervaring die tegenwoordig vaak van starters wordt gevraagd.
Met een stage op je cv heb je daardoor betere
kansen op de arbeidsmarkt dan anderen. Daarnaast bouw je als stagiair een
netwerk op, waar je in de loop van je carrière nog veel aan kan hebben. Wie
weet kennen de collega’s van je stagebedrijf iemand waarbij je in dienst kunt
komen!
3. Je komt erachter wat
je wilt
Tijdens een stageperiode leer je veel over wat je wel en niet leuk vindt. Misschien bevalt het erg goed en weet je door je stage wat voor werk je later wilt doen. Maar ook als de stageplek niet bij je past, is dit erg nuttig en leerzaam. Je bent dan een stapje dichter bij jouw droombaan.
Je leert overigens veel over je kwaliteiten, dus doe daar je voordeel mee: in welke functie zouden die kwaliteiten goed tot hun recht komen?
Hoe begin je je zoektocht naar een stageplek?
Hoe je het beste een stageplek vindt, hangt onder andere af van het type stage dat je zoekt. Als mbo-student zal deze zoektocht beginnen met het zoeken van een erkend leerbedrijf, terwijl dit bij een hbo- of wo-opleiding niet hoeft.
Voor alle studies geldt dat je vaak
terechtkunt bij je opleiding of begeleider voor vacatures of bedrijven waar
regelmatig studenten stagelopen. Daarnaast bestaan er allerlei vacaturebanken,
stagemarkten en stagebureaus. Er bestaan algemene bureaus, maar ook bureaus
voor specifieke sectoren. Wanneer je bijvoorbeeld in het buitenland stage wilt
lopen, kun je een bureau zoeken dat zich hierin heeft gespecialiseerd.
Zoeken via social media
Een andere tip is zoeken via social media.
Denk bijvoorbeeld eens aan Twitter of LinkedIn. Op Twitter kun je zoeken op
#vacature of #stage om aangeboden stages te vinden.
Op LinkedIn kun je zelfs zoeken op banen via
het kopje ‘jobs’. Vul in het zoekveld ‘stage’ in, aangevuld met bijvoorbeeld de
sector of functie waarin je stage wilt lopen. Je scherm vult zich vervolgens met
relevante en interessante stages!
Hoe solliciteer je op een
stage?
Als je een stageplek gevonden hebt die je interessant lijkt, is een goede voorbereiding het halve werk. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:
- Besteed veel aandacht aan je motivatiebrief en vooral aan het maken van een cv. Een cv maken is belangrijk, omdat hier het eerst naar gekeken wordt. Zorg dus dat je eruit springt met een goede en duidelijke structuur.
- Zoek informatie op over het bedrijf. Op internet en social media is veel te vinden. Ook over de mensen die de sollicitatie beoordelen kun je eventueel alvast informatie opzoeken, zeker wanneer je uitgenodigd wordt voor een gesprek.
- Wanneer je op gesprek mag komen is het slim om te bedenken welke vragen je kunt verwachten. Bereid een antwoord op die vragen voor en voorkom zo dat er lange stiltes vallen tijdens het gesprek.
- Schrijf vooraf vragen op die je zelf wilt stellen. Denk aan vragen over het bedrijf, over de inhoud van de stagefunctie of over wat er van jou wordt verwacht.
Je bent nu klaar voor het solliciteren op jouw droomstage! Veel succes bij het vinden van jouw stage, jouw start op de arbeidsmarkt. De stagetips zijn tot stand gekomen in samenwerking met CVSter.nl.
Lees ook
Week van het geld
Uit de zorgen
Studiefinanciering voor minderjarige studenten
Ziekte tijdens je studie: wat te doen?
Heb je vragen?
Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.