Hoe spaar je, ondanks sociale druk uit je omgeving?

sparen

Sparen lijkt theoretisch -als je naar je inkomsten en uitgaven kijkt- soms zo makkelijk. Toch werkt de praktijk net anders. Het is door jezelf ook makkelijk goed te praten. Je houdt nou eenmaal van gezellige dingen doen… en dát kost vaak geld. Bovendien hou je niet van ‘nee’ zeggen als iemand je mee vraagt voor een terrasje. Halverwege de maand kom je erachter dat je al bijna door je geld heen bent. Helaas hou je nog een stukje maand over voordat je volgende salaris of studiefinanciering wordt gestort. Waar is dat geld nou allemaal heengegaan in zo’n korte tijd?

Sociale druk is een veelvoorkomende valkuil om te sparen. Afhaken bij je vrienden voelt als iets gênants: straks mis je iets. En wat als ze je straks nog een ‘zuinige’ gaan noemen? En ja… iederéén koopt om de zoveel tijd een paar nieuwe sneakers. Dan mag jij dat toch ook? Als je écht de behoefte hebt om te sparen voor iets, dan kun je leren om beter om te gaan met deze druk uit je omgeving. Hieronder een aantal tips die je erbij gaan helpen.

Denk aan je eindbestemming

Hoe concreter jouw spaardoel is, hoe groter het verlangen wordt om dat te realiseren. Spaar je voor een vakantie, een studie, een groot feest of een auto? Beeld je dat dan zo goed mogelijk in. Als je vaker stil staat bij dat concrete doel, het ‘eindproduct’ waarvoor je spaart, lukt het waarschijnlijk beter om naar dat doel toe te werken en af en toe daarvoor iets te laten.

Waarop kun je bezuinigen?

Het hoeft niet zo te zijn dat je niets meer kunt doen met sociale druk. Maar het is wel belangrijk om vaker voor jezelf af te wegen hoe belangrijk iets is voor je. Misschien zijn er dingen die nu geld kosten, maar die weinig bijdragen aan jouw plezier. Valt daarin misschien iets te schrappen? Het is handig om daarbij te kijken naar de uitgaven van de afgelopen periode. De app ‘Grip’ kan je daarbij helpen. Deze app wordt gekoppeld aan jouw bankrekening en kan al jouw uitgaven groeperen, waardoor in één oogopslag duidelijk is waar jij je geld aan uit geeft. Of kijk eens op dit blog om andere app’s te vinden die je helpen om je geld te beheren.

‘Nee’ is ook een antwoord

‘Nee’ zeggen kan soms verstandig zijn, ook al gaat het tegen je gevoel in. De achterliggende gedachte is vaak dat je bang bent dat je iemand teleurstelt, of dat je bang bent dat je iets mist. Het kan hierbij helpen om ook in je sociale omgeving uit te leggen waarvoor je spaart. Als je vrienden en familie hiervan op de hoogte zijn, dan zullen ze ook meer begrip hebben als je niet met ze mee gaat.   

Ga op zoek naar goedkope(re) alternatieven

Het betekent natuurlijk niet altijd dat je een etentje, terrasje of iets anders moet afzeggen om met de sociale druk om te gaan. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven. Een hapje en drankje in een park kan net zo gezellig zijn als in een restaurant. En tegenwoordig heb je handige websites om voor weinig geld leuke dingen te doen, zoals SocialDeal of Vakantieveilingen.

Maak afspraken met jezelf

Maak afspraken met jezelf over waar je je geld wél of juist niet aan uitgeeft. Dit voorkomt dat je in een ‘grijs gebied’ valt waardoor je toch je geld uitgeeft terwijl dat achteraf niet zo handig bleek. Maar beloon jezelf ook af en toe om het leuk en houdbaar te houden. In plaats van dagelijks een vers broodje te kopen kun je het ook beperken tot bijvoorbeeld één dag in de week. Of bij iedere gespaarde € 500,- trakteer je jezelf ergens op. Door jezelf te belonen hou je het leuk voor jezelf waardoor de kans groter is dat je plan ook op langere termijn werkt.  

__

Heb jij hulp nodig bij sparen? Neem dan eens een kijkje op de website van Nibud voor handige informatie en tools.

19 oktober 2021

Geplaatst in ,

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Aanmelden voor numerus fixusopleidingen?!

Het NOS meldde afgelopen week dat de loting terugkeert bij populaire studies, in plaats van de numerus fixus, ...
Lees meer

Tips van jongerenmaatje Frederieke

Hoe houd je je uitgaven in balans? Frederieke is jongerenmaatje en geeft je graag wat tips! Inzicht Wil ...
Lees meer

Vijf uitgaven die goedkoper kunnen

Iedereen heeft vaste lasten. Als je wil sparen,  kan het lastig zijn om dat te combineren met vaste ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.