Hoe spaar je je volgende vakantie bij elkaar?

anton-mishin-o2YhIPvpA2g-unsplash

Het kan een flinke kostenpost zijn, maar wél een hele gewenste: de vakantie. Hét moment van het jaar om even je school- of werkstress, verplichte familie dingen en hopelijk het Nederlandse weer achter je te laten.

Maar goed, meestal staat er nog een grote beer op de weg: geld. Want laten we eerlijk zijn; als je naast slapen en eten ook nog af en toe een cocktail drinkt (want: goed hydrateren bij warm weer!) of wat souvenirs koopt, tikt het wel aan. Beginnen met sparen dus! Maar hoe?

In het kort doe je dat zo:

  1. Bepaal je budget, met behulp van de Nibud vakantiebegroting
  2. Maak een spaarplan
  3. Begin op tijd met sparen

Budget bepalen

Het is handig om te beginnen met het bepalen van je budget. Dat hangt natuurlijk van allerlei factoren af. Als je een vakantie boekt via een reisbureau krijg je al een duidelijke richtlijn wat alles samen gaat kosten. Maar regel je je vakantie zelf, dan word je zelf aan het werk gezet. Wordt het een autovakantie of een vliegvakantie? Slaap je in een hotel of op een camping? Wat kost nou zo’n heerlijke cocktail op bestemming?

Op internet zijn allerlei goede bronnen te vinden om meer over de prijzen te weten te komen. Maak een opsomming van de reiskosten, overnachtingskosten en verzekeringskosten. Daarnaast is het handig om een passend dagbudget voor de overige zaken in te schatten; zoals eten, drinken, activiteiten, etc. Dit dagbudget vermenigvuldig je met het aantal vakantiedagen. Als je dan ook nog rekening houdt met wat onvoorziene uitgaven, kom je een heel eind. Gelukkig biedt het Nibud een heel handig document om een begroting te maken

Spaarplan maken

Als je budget is bepaald, maak je een spaarplan. Daarbij hou je rekening met een aantal zaken. Heb je al wat geld gespaard, dan scheelt dat natuurlijk al. Misschien krijg je nog vakantiegeld uitgekeerd van je bijbaan. Het geld dat je voor de rest nog moet sparen, verdeel je over de maanden tot aan je vakantie.

Stel je hebt nog € 1.500,- nodig en je gaat over 10 maanden op vakantie, moet je gemiddeld dus € 150,- per maand sparen. Probeer het geld voor je vakantie echt apart te zetten, bijvoorbeeld op een aparte spaarrekening (bij sommige banken heet dat: ‘doel-sparen’) of desnoods in een gesloten spaarpot zodat je er écht niet bij kunt.

Om er zeker van te zijn dat je het maandelijkse spaarbedrag op zij kan zetten, is het handig om een goed overzicht te krijgen over je inkomsten en uitgaven. Als je dit in kaart hebt gebracht zie je welk bedrag overblijft om te sparen. Misschien kom je er zelfs achter dat je moet bezuinigen op andere dingen om je budget te halen. Het Nibud maandbegrotingsformulier helpt daarbij. 

En dan nu: sparen!

Een spaarplan maken is leuk en handig, maar dan moet het belangrijkste nog beginnen: het sparen. Op papier is gebleken dat jij maandelijks voldoende kan sparen; nu de praktijk nog. Als extraatje kun je proberen om je inkomsten wat omhoog te krijgen. Is er nog een familielid die nog wat schoonmaakhulp kan gebruiken of kan je werkgever nog wat extra hulpuren gebruiken? Aan de andere kant kun je je uitgaven nog eens onder de loep nemen om te kijken of je ergens op kunt besparen.

Vind je het sparen lastig, probeer dan zoveel mogelijk jouw ideale vakantiesetting te visualiseren. Zie jij jezelf al helemaal op het strand liggen met een boek en een drankje in je hand; dan wordt het misschien wat makkelijker om nu toch dat etentje of die nieuwe schoenen aan je voorbij te laten gaan. En vergeet niet ook een beetje van de voorpret te genieten!

Heb jij hulp nodig bij het sparen? Neem dan een kijkje op de website van het Nibud voor informatie en handige tools die je helpen.

08 november 2021

Geplaatst in ,

Lees ook

Week van het geld

Week van het geld

De Week van het geld begint dit jaar op maandag 28 maart! Deze week draait om het goed ...
Lees meer

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer
Studenten startkwalificatie

Wat is een startkwalificatie?

Een startkwalificatie vergroot de kans op een (latere) baan. Tot je 18e jaar heb je kwalificatieplicht. Dit betekent: ...
Lees meer

Dat is snel verdiend!

Heb je nog een aantal weken vrij en kan je wel wat extra geld gebruiken? In dit artikel ...
Lees meer

Bijna opgelicht!

"Het droombod dat ik kreeg voor mijn oude piano op een advertentiesite, werd een nachtmerrie toen bleek dat de ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.