Hoe kies ik mijn zorgverzekering?

zorgverzekering kiezen

Voor je 18e jaar is de zorgverzekering gratis. Vanaf je 18e kies je zelf een verzekeraar en betaal je premie. Als de zorgverzekeraar niet bevalt, kan je op 1 januari switchen. Maar… hoe kies je een verzekeraar?

Met een gewone zorgverzekering ben je verzekerd voor medische hulp uit het basispakket. Soms is dat gratis hulp, bijvoorbeeld de huisarts. Soms moet je een deel zelf betalen. Houd er rekening mee dat je een eigen risico hebt van € 385,- (2019). De basisverzekering is wettelijk verplicht. Als je wilt, kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten voor kosten die de basisverzekering niet vergoedt. De premie die je betaalt, wordt dan hoger. Bedenk daarom vooraf welke dekking je nodig hebt.

Ga je vaak naar de fysiotherapeut, draag je een bril of beugel? Bekijk of de premie opweegt tegen de vergoeding. Als je bijvoorbeeld elke maand €20,- meer premie betaalt en elke twee jaar een bril van €100,- vergoed krijgt, kan je die €20,- beter sparen en zelf de bril aanschaffen. Let dus niet alleen op de hoogte van de premie, maar ook op de bijbehorende voorwaarden. Geen zin om al die voorwaarden door te nemen? Tip: Vergelijk welke verzekeraar in jouw situatie de beste koop is! Er zijn websites die verzekeraars met elkaar vergelijken. Je kruist aan welke vergoeding je wilt. Daarna krijg je een overzicht te zien van verzekeraars met hun voorwaarden en welke premie je bij hen kwijt zou zijn. Je kunt dan een goede vergelijking maken.

22 september 2016

Lees ook

Hoe rood ben jij?

Wil je weten wat jouw rood-score is? Beantwoord de 7 vragen.
Lees meer

Hoe ga jij om met geleend geld?

Geld lenen kan op veel manieren. Misschien heb jij de lening van de studiefinanciering op maximaal staan, leen ...
Lees meer

Valse webwinkels?

Online winkelen is leuk en gemakkelijk, maar niet altijd veilig. Hoe herken je een onbetrouwbare webwinkel? In de ...
Lees meer

Op tijd uitschrijven bij je studie bespaart ellende

Geef altijd direct aan DUO door dat je klaar bent of gestopt bent met je studie. Op die ...
Lees meer

Heb je vragen?

Met 18 jaar ben je opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Best lastig als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Onze vrijwilligers willen je vragen graag beantwoorden. Durf te vragen! Mag ook anoniem natuurlijk.